2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonKampányköltségek! A Fidesz 404 millióról beszél, a kepmutatas.hu pedig ennek a triplájáról

Kampányköltségek! A Fidesz 404 millióról beszél, a kepmutatas.hu pedig ennek a triplájáról


A jelenlegi törvények szerint egy-egy párt összesen 386 milliót költhet a választások idején reklámokra, plakátokra, rendezvényekre; a pártoknak legkésőbb június 24-ig kell a közlönyben nyilvánosságra hozni a kampányköltéseiket.


Összesen mintegy 404 millió forintot fordított az idei országgyűlési képviselő-választásra a Fidesz-KDNP pártszövetség a Hivatalos Értesítőben olvasható beszámoló szerint. Ebből 18,8 millió forint az állami költségvetési támogatás, 385,8 millió pedig választási célra kapott adományokból gyűlt össze. Ezzel szemben a kepmutatas.hu oldalon 1 milliárd 282 millió forint számolt a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország a Fidesz kampányköltségeire.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölő szervezetek a költségvetési támogatáson felül jelöltenként legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak a választásra. A Fidesz-KDNP 386 jelöltet állított.

A Hivatalos Értesítő 47. számában közzétett adatokból kiderül: összesen 404 millió 721 ezer forintot fordított a pártszövetség az országgyűlési képviselő-választásra.


Ebből 18 millió 838 ezer forint az állami költségvetési támogatás, az "egyéb forrás" pedig 385 millió 883 ezer forint. Utóbbi összeg a feltüntetett adatok szerint teljes egészében választási célra kapott adományokból gyűlt össze, hitel és saját források nélkül.

Az értesítő tájékoztatása szerint a több mint 18 millió forintnyi állami költségvetési támogatást teljes egészében anyagjellegű ráfordításra használták fel.

A 385,8 millió forintnyi adomány döntő részét is ugyanerre a célra fordították, a személyi jellegű ráfordítás mindössze 71 ezer forint volt.

A 2010-es választáson indult minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek legkésőbb június 24-ig kell a közlönyben nyilvánosságra hozni a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.


Képmutatás? A civilek más számokkal dolgoznak!


A kepmutatas.hu oldalon található kampánymonitor segítségével nyomon követhetőek a pártok kampányköltései.


Az oldalon található táblázatokból kiderül pártokra bontva, hogy a civil szerveződés egyéni számításai szerint a 2010-es választási kampányra mennyit költhettek a pártok.

 

kepmutatas


A táblázatból kiderül, hogy a Fidesz adataival szemben a kepmutatas.hu majdnem a Fidesz által nyilvánosságra hozott 404 millió forintnak éppen a tripláját vagyis 1 milliárd 289 millió forintot számolt össze, a Fidesz kampányköltéseire.

 


Forrás: MTI/kepmutatás.hu/Nógrád24.hu

2010-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite