2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonKánikula és magas UV-B sugárzás! Narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Kánikula és magas UV-B sugárzás! Narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat


kánikulaA csütörtöki középhőmérséklet 25 fok körül várható, előrejelzés szerint pénteken még melegebb lesz, a szakemberek azt tanácsolják, akinek nem muszáj, ne tartózkodjon a tűző napon, mert 17 perc alatt leéghet.


Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök estig Magyarország nagy részére, a riasztásból csak az Észak-Magyarország marad ki. A riasztást azért rendelte el az OMSZ, mert a napi középhőmérséklet csütörtökön 25 fok felett várható, és nagyon magas az UV-B sugárzás is. Napközben nem kizárt a 30-35 fokos hőmérséklet sem.


Az UV-B sugárzás csütörtökön 7.5-es erősségű lesz, ilyen erős napsütés esetén akár 17 perc alatt is leéghet az, aki napon tartózkodik. Az OMSZ honlapján található előrejelzés szerint a pénteki középhőmérséklet pedig megközelíti majd a 27 fokot.


A szakemberek azt tanácsolják meleg, fülledt időben fogyasszunk több folyadékot és kerüljük a tűző napsütést! De, ha napon kell tartózkodni, akkor óvjuk bőrünket naptejjel, fejünket pedig kalappal.
Most a kánikula nehezíti a védekezést!

Az ár- és a belvíz miatt jelenleg több mint 4.500-an kényszerülnek távol tölteni napjaikat otthonuktól, a kitelepítettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vannak a legtöbben, 3.730-an. Míg az elmúlt héten a sok eső, addig most a kánikula és a szúnyoginvázió nehezíti a védekezésben résztvevők munkáját.


Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy Budapesten és 14 megyében, összesen 284 településen tart még a védekezés. A leginkább veszélyeztetett térség továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 138 településen folytatnak védekezést.

Csütörtök reggeli adatok szerint 26 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen százhat épület dőlt össze, ez tízzel több, mint amiről az előző nap tudtak.

 

Forrás: met.hu/MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite