2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Választás 2010Káoszba fulladt a kampánycsend a sorbanálló szavazók miatt

Káoszba fulladt a kampánycsend a sorbanálló szavazók miatt


Több órával is megnyúlhat az eredeti tervek szerint este hétig tartó szavazás a parlamenti választáson, miután több szavazókörben is hosszú sorok alakultak ki - jelentette be este az Országos Választási Bizottság elnöke, aki szerint emiatt a kampánycsend is kitolódik. A csúszást az okozza, hogy egy szavazókörbe irányították azokat, akik lakóhelyüktől távol szavaznak. A főváros XI. kerületében mintegy 700-an álltak sorba még este nyolckor is, tudósítónk szerint a várakozók türelmesen álldolgálnak a sorban.

sorbanállás


Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke negyed 8 után bejelentette, hogy biztosítják a szavazáshoz való jogot azoknak, akik nem lakóhelyükön szavaznak. Idén először egy szavazókörbe rendezik azokat, akik engedélyt kértek, hogy ne lakóhelyükön voksoljanak. Emiatt sok helyen több órás sorbanállás után lehetett csak szavazni.


Szigeti szerint ezért 1-1,5 órával meghosszabbodik a kampánycsend. Az Országos Választási Iroda vezetője, Virág Rudolf ugyanakkor háromnegyed kilenc előtt is arról számolt be, hogy még hét helyszínen, Budapest négy szavazókörében, Szegeden, Debrecenben és Pécsett nem fejeződött be a szavazás.


zigeti vasárnap este közölte, hogy tíz perccel 7 óra, azaz a kampánycsend vége előtt döntöttek arról, hogy meghosszabbítják a kampánycsend idejét. "Láttuk azt, hogy sajnos lassabban fog ez a probléma megoldódni, azaz tovább tart a szavazásra szánt idő ezekben a választókerületekben, úgyhogy valóban csak hét óra előtt tíz perccel döntött így a testület, hogy akkor a kampánycsendet is meg kell hosszabbítani, vonatkozik ez ugye az eredményközlésre, és az exit pollra is" - mondta. Arra a kérdésre, hogy több televízió és internetes portál hét órakor elkezdte közölni az előzetes adatokat, Szigeti Péter azt válaszolta, hogy "azért tartották hét óra tizenöt perckor, azaz 15 perc késéssel ezt a sajtótájékoztatót, bejelentést, hogy ezt ne tegyék".


Ez azt jelenti, hogy addig nem lehetne előzetes adatokat sem közölni. Az [origo] megjelentetett előzetes információkat 19.00 órakor, mivel az Országos Választási Irodánál korábban azt közölték munkatársunkkal, hogy a kampánycsend 19 órakor véget ér. Hozzánk hasonlóan tett több más internetes oldal is, és a televíziók is közölték előzetes eredményeiket.


Tizenhét fővárosi kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor, több helyen is órákig eltarthat még a szavazás - mondta vasárnap este a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI-nek. A hosszú várakozás azokban a szavazókörökben alakult ki, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazni akarók adhatták le voksukat. Minden fővárosi kerületben egy-egy ilyen szavazókör van. Este 7-ig csupán a XII., a XV., a XVI., a XX., a XXI. és a XXIII. kerületben zárhatták az urnákat, a többi 17 kerületben a lakóhelyüktől távol lévők szavazására kijelölt szavazókörökben tovább folyik a szavazás - közölte Agócsné Darai Terézia.


600 méteres sor a XI. kerületben
Lehetséges, hogy a szavazás még a Szigeti által ígértnél is hosszabb ideig fog tartani. A budapesti XI. kerületi 19-es számú szavazókörben a vasárnap esti 7 órás urnazárási időpont után még nyolc órakor is mintegy 700-an álltak sorba - jelentette tudósítónk a helyszínről. A szavazókör egy iskolaépületben van, a sor a folyosókon kígyózik, majd folytatódik az udvaron és még a Bocskai út melletti járdán is állnak az emberek.


Tudósítónk beszélt három fiatallal, akik negyed kilenc előtt pár perccel adták le voksukat, és azt mondták, hogy három és fél órát álltak sorba. Egy fiatal pár fél kilenc előtt nem sokkal feladta a várakozást, az iskola folyosójáról fordultak vissza, 400-as sorszámmal - jelentette tudósítónk, aki szerint nincs rossz hangulat, nevetgélve beszélgetnek az emberek a sor végén, néhányan még
A helyi választási bizottság elnöke pontban 7 órakor lezárta a sor végét, így aki a Bocskai út és a Badacsonyi utca járdáján a sorban állt, még leadhatja voksát a nap folyamán. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának Buzsáki Imre, a szavazatszámláló bizottság elnöke - miután lezárta a kígyózó sort - az MTI-nek azt mondta: feltehetően éjjel 11 óráig be tudják fejezni a szavazást a választókörben, így mindenki élhet alkotmányos jogával. A főváros XI. kerületében 2.823-an kértek igazolást a szavazáshoz, míg a kerület választópolgárainak száma nem éri el az ezret.


Hasonló helyzetről számolt be az [origo] tudósítója is a VI. kerületi Eötvös utcából. Munkatársunk szerint mintegy száz ember áll sorba az utcán a szavazóhelyiség előtt, a környéket rendőrök biztosítják. Rendőrségi szalaggal van lezárva a járda, a sor végén pedig egy rendőr áll, aki ügyel arra, hogy többen már ne csatlakozhassanak a sorhoz. A bejáratnál álló házaspár tudósítónknak azt mondta, fél hatkor érkeztek, és két óra várakozás alatt jutottak el az ajtóig. Munkatársunk szerint a várakozók türelmesen, beletörődött hangulatban várják, hogy sorra kerüljenek.


Több százan várakoztak még este fél kilenckor a főváros XIV. kerületének 31-es szavazókörében is, hogy igazolással szavazhassanak a 2010-es országgyűlési választások első fordulóján. Az MTI beszámolója szerint az okmányiroda épületében kialakított szavazóhelyiségnél, az épületen belül kétszáz méter hosszan kígyózó sorban állnak a voksolásra várók. A szavazatszámláló bizottság munkatársa az MTI tudósítójának azt mondta: 2.200 állampolgár jelentkezett, hogy ebben a kerületben igazolással kíván élni választójogával.


Vasárnap este pontban hét órakor lezárták a sort, az embereket beengedték az időközben eleredt eső elől az épületbe, így csak azok szavazhatnak, akik addig sorban álltak. Az ajtóban biztonsági őrök állnak, és csak kifelé engedik az embereket, az épületbe csak az újságírókat és a választási bizottság munkatársait engedik be. Az utca két végén rendőrök állnak.
Este fél kilenckor is több százan álltak sorba a XIII. kerületi Kassák Lajos Gimnázium egyik termében lévő 48-as szavazókör előtt vasárnap este - jelentette az MTI helyszíni tudósítója. A négyszintes épületben a sor egészen a negyedik szinten lévő könyvtárig ér. Az emberek a lépcsőn várakoznak arra, hogy végre sorra kerüljenek és szavazhassanak. A várakozók egy része beszélgetéssel, többen olvasással ütik el az időt.


Folytatódó szavazás Győrben, Miskolcon és Szegeden
Az MTI este kilenc előtt nem sokkal arról számolt be, hogy több órába telik még, amíg befejeződik a szavazás Pécsett, ugyanis több mint kétszáz "igazolásos szavazó" várakozik, hogy leadhassa voksait. A Kossuth téri okmányirodában található 46-os számú szavazókör bizottsági tagjai arról tájékoztatták az MTI helyszíni tudósítóját, hogy bár este hét órára megszűnt az épületet előtt kígyózó sor, az épület tele van szavazókkal. A szavazás lassan halad, annak ellenére, hogy a tíztagú bizottsághoz az elmúlt órákban kétfős erősítés érkezett. Az emberek némelyike türelmesen vár, de vannak, akik ingerültebbek, elégedetlenkednek, és ennek hangot is adnak a bizottság előtt.


Este fél nyolckor még mintegy mintegy háromszázan álltak sorban abban a szegedi középiskolában, ahol igazolással szavazhatnak a választók. Az épület ajtaját bezárták, a biztonsági őrök csak sajtóigazolvánnyal engedik be az újságírókat és fotósokat. A biztonsági őrök becslése szerint a legutolsó szavazó 9-fél 10- körül kerülhet sorra. Volt olyan az MTI-nek nyilatkozó szavazó, aki már negyedik alkalommal jött el az iskolához, hogy leadja voksát, de mint mondja, most már végig állja a sort.
Miskolc belvárosában, a polgármesteri hivatal Petőfi utcai épületében még legalább 50-60 ember várt arra vasárnap este hét óra után, hogy leadhassa voksát. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy az épületben a szavazásra várók türelmesek, várnak sorukra. Akadt olyan várakozó, akit előreengedtek, mert "ment a vonata." Miskolcon itt adhatták és még adhatják le voksukat azok, akik igazolással nem a lakóhelyükön szavaznak.


Győrben sem zárt be vasárnap este hét órakor az igazolással voksolóknak kijelölt szavazókör - közölte a városi választási iroda vezetőjének jogi helyettese, Csörgits Lajos, aki még körülbelüli számot sem tudott mondani arról, hogy hányan várakoznak a lakóhelyüktől távol voksolóknak a Révai Miklós Gimnáziumban berendezett szavazókörben, csak annyit közölt, hogy "sokan" vannak ott. Végül este háromnegyed kilencre befejeződött a szavazás.


Este nyolckor még tartott a szavazás Debrecenben is. Még ötvenen várakoznak Debrecen 22. egyéni szavazókörében arra, hogy leadhassák a voksukat - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen vasárnap este 8 órakor. A szavazókörben, amelyet egy iskolaépületben alakítottak ki, a folyosón többnyire fiatalok várnak türelmesen a voksolásra.

2010-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite