2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágKáosz Londonban- folytatódnak a zavargások!

Káosz Londonban- folytatódnak a zavargások!


Folytatódtak a zavargások Londonban vasárnap éjjel, átterjedve Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon, és Brixtonra délen, ahol kétszáz fiatal tört be több üzletbe; a rendőrség száznál is több randalírozót vett őrizetbe.

zavargasoklondonegy

Az előző éjjeli tottenhami összetűzések után a tiltakozók hétfőre virradóra ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett. Három rendőr akkor sérült meg, amikor elütötték őket, miközben megpróbáltak elfogni egy embert.
London központjában, az Oxford Circusnél is rongálások voltak.

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. Akkor 29 ember, köztük 26 rendőr sérült meg, több mint 40 embert állítottak elő.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a zavargások második éjszakájáról a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: ez "szükségtelen, opportunista lopás és erőszak" volt, aminek "semmi köze sincs Mark Daggan halálához".

Steve Kavanagh, a Scotland Yard helyettes megbízottja a BBC 4 rádióadónak elmondta: túl kevés rendőr volt Tottenhamben szombat éjjel. Kavanagh egyúttal a Twittert hibáztatta a fosztogatás és az erőszak fokozódása miatt, kifejtve: "a közösségi hálózatokat és más módszereket használtak a mohóság és bűnözés ilyen mértékű megszervezéséhez."

Steve Kavanagh azt is közölte, hogy hétfő éjjel több rendőrt küldenek az utcákra, hogy megakadályozzák a további zavargásokat.

Kit Malthouse, London polgármester-helyettese, a Scotland Yard felügyeleti hatóságának, a Metropolitan Police Authority-nek a vezetője az elmúlt két éjszaka eseményeit "gusztustalannak és sokkolónak" nevezte, és kiemelte: a rendőrség jó munkát végzett.

"Sajnos nyilvánvalóan vannak olyanok ebben a városban, akik hajlanak az erőszakra, keresik a lehetőséget, hogy lophassanak, épületeket gyújthassanak fel (...) Lehet, hogy anarchisták vagy egy szervezett banda tagjai, vagy csak elvadult fiatalok, akik mindössze egy pár új sportcipőt akarnak".

A politikus szerint nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Úgy vélte, a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon. "Az ilyen erőszak nagyon ritka" - jegyezte meg.

Theresa May belügyminiszter visszatér Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus, aki délután a rendőrség vezetőivel találkozik, korábban arra kérte a helyi közösségeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite