2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonKapuscinski: a lengyelek támogatásukat akarják kifejezni Magyarország és a magyar kormány irá

Kapuscinski: a lengyelek támogatásukat akarják kifejezni Magyarország és a magyar kormány iránt


A nemzeti ünnepre Budapestre érkezett több ezer lengyel a jelenlegi nehéz időszakban a rokonszenvét akarja kifejezésre juttatni Magyarország iránt, és annak kíván hangot adni, hogy támogatja az Orbán-kormány politikáját - mondta az MTI-nek nyilatkozva az utazás lengyel főszervezője.

marcius15_2012_4

Az ünnepi menet résztvevői a lengyel szimpatizánsokkal a Károly körúton haladnak a Múzeumkertbe az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán


Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska című jobboldali hetilap munkatársa és a mintegy 300 Gazeta Polska Klub elnöke elmondta, hogy utazásuk másik fő célja együttműködési megállapodás aláírása a Civil Együttműködési Tanáccsal (CET) és a Magyar Hírlappal. Az utazást a Gazeta Polska és a Gazeta Polska Klubok szervezte, a résztvevők egy része különvonattal érkezett Varsóból, a többiek buszokkal, személygépkocsival vagy más közlekedési eszközzel, illetve egyénileg jutottak el Budapestre. Litvániából is érkezett egy különbusz, s a litván vendégek is részt vettek a Nemzeti Múzeum előtti ünnepségen.


Kapuscinski a Gazeta Polskát független, hazafias hetilapnak nevezte, amely 160 ezres példányszámban jelenik meg. Van egy napilapjuk is, Gazeta Polska Codziennie címmel, továbbá egy Nowe Panstwo című havilapjuk és egy niezalezna.pl című hírportáljuk.


A Gazeta Polska Klubokhoz azok a lengyelek csatlakoznak, akik nem akarnak politikai pártokba belépni, de fontos számukra Lengyelország, a lengyel nemzet sorsa, és tartani akarják egymással a kapcsolatot - jelentette ki. A katolikus egyházon és a korábbi Szolidaritás mozgalmon kívül Lengyelországban még nem volt ilyen civil szervezet, amelynek építése most van folyamatban, és ez a hatalom számára is fontos kezdeményezés - hangsúlyozta. Sok klubjuk működik külföldön, az Egyesült Államokban, Kanadában, Nyugat-Európában, Ausztráliában és másutt. A klubok maguktól jönnek létre, alulról jövő kezdeményezésként, és ha bizonyos feltételeknek megfelelnek, megkapják a Gazeta Polska logóját.


Pénteken a lengyel vendégek leróják tiszteletüket a Bem-szobor és az óbudai Katyn-emlékmű előtt, majd a különvonattal este indulnak vissza Varsóba.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite