2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKarácsonyi vadetetés a Börzsönyben

Karácsonyi vadetetés a Börzsönyben

Karácsonykor senki nem vadászik a Diósjenői Vadásztársaság (Nógrád megye) területén, az ünnep előtt azonban feltöltik az összes nagyvadetetőt és szórót.


„Szokás nálunk már 15 éve,hogy december 23-án közös vadetetést tartunk. A hivatásos vadászunk egy nappal korábban már kivitte a szénát a nagyvadetetőkbe, ma pedig a vadásztársak a 29 szóróra visznek ki egy-egy zsák kukoricát, hogy legyen a vadnak is élelme az ünnepek alatt. A napot a Zsibaktanyán rendezett közös étkezés zárja" - tájékoztatta Pergel István, a társaság elnöke pénteken az MTI-t.

A Diósjenői Vadásztársaság 3740 hektáros területen gazdálkodik. Harmincnégy tagja van, akik a karácsony előtti közös vadetetésen a családtagjaikkal együtt vesznek részt.

Az elnök hozzátette: a hagyományoknak megfelelően az ünnep előtt és alatt nem vadásznak, hogy ilyenkor a vadnak is nyugalma legyen. Karácsony második napján azonban már apróvad társasvadászatot rendeznek, ami - lévén a Börzsöny lábánál fekvő, nagyrészt erdős terület nagyvadas - inkább csak a sétáról és a tagság együttlétéről szól.

Az ez évi eredmények között említette, hogy aranyérmes őzbakot és gímszarvasbikát is lőttek. A terület fő vadfaja azonban a vaddisznó: idén eddig mintegy 130 példányt ejtettek el, közöttük nagy kanokat is. A negyedik börzsönyi nagyvadfaj, a muflon ritka a területen, mert csak a nagyobb havazások szorítják le a hegység lábának erdeibe.

A nagyvadetetőket szálas takarmánnyal töltik fel a vadászok, főleg a szarvasok és az őzek ellátására szolgál. Ezeken tilos a vadászat. A szórókra többnyire kukorica kerül, elsősorban a vaddisznók járnak rájuk, és itt el is ejthetők.

 


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite