2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKatolikus általános iskolát indítanak Salgótarjánban

Katolikus általános iskolát indítanak Salgótarjánban


Katolikus általános iskolát indít a Váci Egyházmegye szeptemberben Salgótarjánban, két osztállyal; a nógrádi megyeszékhelyen eddig nem volt ilyen iskola, katolikus óvoda viszont húsz éve működik. A részleteket Salgótarján polgármestere és a váci megyés püspök sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön.

Székiné


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester elmondta: a Váci Egyházmegye kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a Jó Pásztor katolikus óvoda folytatásaként általános iskolai oktatást szeretnének folytatni, a városvezetés pedig támogatja az elképzelést, hiszen ez egyezik az érintett szülők szándékával is. Az óvodába jelenleg 64 gyerek jár.Az önkormányzat a baglyasaljai Bóna Kovács Károly iskola megüresedett épületét ajánlotta fel ingyenes használatra az egyháznak, ezt nevesítették is a közoktatási tervben - mondta a polgármester, hozzátéve: a közgyűlés várhatóan márciusban dönt a konkrét együttműködési megállapodásról.


Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért, voltak olyan hangok, miszerint az önkormányzat lemond ezáltal gyerekekről. Mint hozzátette, az önkormányzat felelős vezetésének feladata, hogy az ott élők igényeinek megfelelő minőséget, szolgáltatást tudjon biztosítani, illetve azt támogatni. Beer Miklós váci megyés püspök úgy fogalmazott, nagyon fontosnak érzik, hogy az egyház is részt vegyen a közös feladatokban a maga értékeivel. Mint mondta, örömmel vették a szülők igényét és a város készségét.


Bercsényi Lajos, a salgótarjáni közgyűlés kereszténydemokrata képviselője hangsúlyozta, arra törekednek, hogy segítsék az intézmény működését, és ott olyan diákok legyenek, akik egymás segítése, megbecsülése mellett a keresztény erkölcsiséget is magukévá teszik. A Váci Egyházmegye területén jelenleg 23 egyházi intézmény - óvoda, iskola, középiskola, szakmunkásképző és főiskola - működik, összesen 6890 hallgatóval. Nógrád megyében a salgótarjáni a nyolcadik ilyen intézmény lesz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite