2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonKDNP: veszélyesek Gyurcsány pártjának alaptörvénnyel kapcsolatos javaslatai

KDNP: veszélyesek Gyurcsány pártjának alaptörvénnyel kapcsolatos javaslatai


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc és pártjának javaslata a jelenlegi alaptörvény visszavonására nagyon sok esetben visszalépést jelentene Magyarország számára, hátrányosan érintené a határon túli magyarokat, és a családok alkotmányos védelmi szintje is csökkenne.

Rétvári Bence001

Rétvári Bence mindezt azzal kapcsolatban mondta hétfőn az MTI-nek, hogy Demokratikus Koalíció (DK) hétvégi kongresszusán Gyurcsány Ferenc arról beszélt: hatalomra kerülésük esetén első feladatuk az alaptörvény eltörlése, a régi alkotmány szöveghű visszaállítása lenne. A kereszténydemokrata politikus szerint az új alaptörvény visszacserélése a régi alkotmányra kiiktatná az adósságfék alkotmányos alapjait, vagyis ismét szabad utat engedne az ország korlátlan eladósításának. Azt már láttuk, hogy ilyen téren a szocialista kormányok könnyen esnek kísértésbe, és vesznek fel újabb és újabb hiteleket - fogalmazott.


A KDNP alelnöke fontosnak tartotta megjegyezni, az Európai Unió is arra törekszik, hogy minél több tagállam vezessen be adósságplafont, így Gyurcsány Ferenc terve az egyik legfőbb EU-s stabilitási célkitűzéssel is szembemenne. Szintén a felelős gazdálkodás alóli kibúvót jelentené, ha az alkotmányi szintű szabályok közül kikerülne a Költségvetési Tanács működését megalapozó rész, mely testület garancia a megalapozott költségvetésekre, valamint gátja a költségvetési számok meghamisításának.


Rétvári Bence kiemelte: az új alaptörvény alapjogi fejezete elsőként épült az EU Alapjogi Chartájára, mely a Lisszaboni Szerződéssel együtt lépett hatályba. A régi alkotmány visszaállítása tehát visszalépés lenne európai szinten az alapjogok biztosítása terén. Kifejtette: az új alaptörvény magasabb védelmi szintet garantál - a gyermekek és a nők mellett - az időseknek és a fogyatékkal élőknek és elsők között védi a jelnyelvet, mely magasabb védelem Gyurcsány Ferenc tervei szerint szintén hatályon kívül lenne helyezve. A volt miniszterelnök tervei hátrányosan érinthetnék a határon túli magyarokat és a hazai kisebbségeket is, hiszen politikai jogaik csorbát szenvednének a régi szabályozás visszaállításával. A családok alkotmányos védelmi szintje szintén csökkenne, és veszélybe kerülhetnének a most kiépült családi kedvezmények, valamint a házasság fogalma is. Az alaptörvény eltörlése számos környezetvédelmi garanciát iktatna ki - mondta, hozzátéve: hatályon kívül helyezné a klónozás tilalmára, a külföldi szemét importjára, vagy a GMO tilalomra vonatkozó részeket.


Mint mondta, nem csak a tételes szabályok terén lenne sok tekintetben visszalépés a régi alkotmány restaurációja, újra kisebbségekről beszélnénk és nem velünk élő nemzetiségekről; újra az állam biztosítaná az alapjogokat, és azok nem az emberi mivolt alapján illetnének meg mindenkit; újra az alkotmány végére száműznénk az alapjogi fejezetet az alaptörvény elejéről. A régi alkotmány restaurációja jól láthatóan a kiszolgáltatottakat tenné még kiszolgáltatottabbá, az állam eladósításának pedig újra teret engedne. Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc ott szeretné folytatni, ahol kormányzása és politikája 2009-ben megbukott - mutatott rá a KDNP alelnöke.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite