2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKedden ünnepel Balassagyarmat, a legbátrabb város

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Kedden ünnepel Balassagyarmat, a legbátrabb város


A megszálló cseh katonaság 94 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek kedden Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-ei helytállás miatt a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozta az Országgyűlés 2005-ben a Nógrád megyei városnak.

Balassagyarmat


Az ünnepi program a városi temetőben kezdődik, ahol virágokat helyeznek el az 1919-es hősök sírjánál, majd a MÁV állomásépületén emléktáblát koszorúzzák meg. A központi megemlékezésen, a városháza falán lévő Civitas Fortissima emléktáblánál Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit.


A város díszpolgára címet idén Budai István, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka kapja, Pro Urbe díjat adnak át Ádám Andrásné Szalkai Julianna házi gyermekorvosnak, Molnár Zsigmond református lelkésznek, és Kalocsay Frigyes nyugalmazott tanárnak.


Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak és kiverték a megszálló cseh csapatokat. Megakadályozták ezzel, hogy az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege még délebbre tolja az ország határait, és elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradjon.


Január 29. Balassagyarmat hivatalos ünnepe 1998 óta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite