2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKeddre virradóra Zabaron megdőlt a napi hidegrekord

Keddre virradóra Zabaron megdőlt a napi hidegrekord


Keddre virradóra megdőlt az országos napi hidegrekord. A Nógrád megyei Zabaron mindössze 1,7 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

idojaras


Azt írták: a meteorológiai állomások mérései alapján 1901 óta augusztus 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3,6 fok volt, amelyet 1988-ban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encshez tartozó Fügödön mértek. Így az új napi hidegrekord mostantól 1,7 fok. Hozzátették: 4-5 fokos "csípős hideg" az Északi-középhegység és a Duna-Tisza köz északi tájain máshol is előfordult, de a napsugárzás hatására gyorsan melegedett a levegő, és 9 órakor már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletet mértek.


Megjegyezték továbbá, hogy a szélsőséges hőmérsékletek ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataik a meteorológiai szolgálatnak.


A legutóbbi hőséghullám, ezen a nyáron a negyedik, múlt hétvégén ért véget. Múlt pénteken még a napi országos melegrekord dőlt meg, Baján, ahol 40,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. A nyár tartós hőséghullámai között viszont többször jelentősen lehűlt az idő. Augusztus 15-én például szintén a Nógrád megyei Zabaron egy több mint 100 éves napi hidegrekord dőlt meg, akkor 3,5 fokot mértek.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-08-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite