2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonKedvez az időjárás az árvízi védekezőknek

Kedvez az időjárás az árvízi védekezőknek


borsodiarviz01Jelenleg a folyók 2037 kilométeres szakaszán van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli, 266 kilométeren pedig harmadfokú a készültség. A javuló időjárásnak köszönhetően folyamatos az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszán, a Bódva átázott töltése miatt azonban továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél és a Sajó torkolatánál - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára.


Közlése szerint az elmúlt 24 órában - Siófok térségét leszámítva - nem esett számottevő csapadék az országban, s az előrejelzések szerint szerdáig nem is várható újabb ciklon érkezése.
A Hernád így a teljes szakaszon tovább apadt, míg a Sajó és a Hernád alsó szakaszán az árhullám lassan vonul le, ezért itt továbbra is magas vízszintek fordulnak elő - fűzte hozzá a szakállamtitkár a sajtótájékoztatón.


Összegzése szerint jelenleg a folyók 2037 kilométeres szakaszán van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli, 266 kilométeren pedig harmadfokú a készültség.
A fentieken túl az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván jelenleg is rendkívüli készültség van érvényben, a Baracskán pedig a Szent László patak áradása veszélyeztet több lakóházat is, így ott megkezdték a szivattyúzást - húzta alá.


Hozzátette: a Tiszán egy kisebb árhullám kialakulása kezdődött meg a felduzzadt mellékfolyók hatására, Tokajnál ezért már másodfok feletti készültséget jelentő vízszint jelentkezett.
Kóthay László megjegyezte: az árhullámok mellett egyre nagyobb gondot okoz a belvíz is, jelenleg ugyanis már 160 ezer hektár van víz alatt, amelynek mintegy fele a vetés-szántó terület.
A sajtótájékoztatón Falus Ferenc országos tiszti főorvos elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az árvízzel, illetve belvízzel sújtott területeken a fertőtlenítés a legfontosabb teendő a járványok és betegségek elkerülése érdekében.


Az elmúlt két napban ezért mintegy kétszáz érintett település polgármesterével vették fel a kapcsolatot, egyeztették a fertőtlenítéssel kapcsolatos feladatokat - fűzte hozzá. Mint hangsúlyozta: a legkényesebb kérdés az egészséges ivóvíz biztosítása. A szakember ezért azt javasolta, hogy ahol erre még nem nyílt lehetőség, ott a felnőttek legalább forralt, míg a gyermekek mindenképp palackos vizet fogyasszanak.
Falus Ferenc szerint a rendkívüli vízügyi helyzet következtében nem fenyeget járvány kitörése, sőt a hasmenéses megbetegedések száma sem nőtt az átlagos fölé.


Muhoray Árpád, a katasztrófavédelem vezérőrnagya hozzátette: a hétvégi telkeken, házakban várhatóan sokan csak most szembesülnek a vihar- és árvízkárokkal, így a tűzoltóságoknak feltehetően ismét a riasztások emelkedésével kell számolniuk. Mint elmondta, a Siófok környékén pénteken tomboló felhőszakadás miatt két családot kellett kitelepíteni házaikból.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite