2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonLekerültek a napirendről Lázár indítványai

Lekerültek a napirendről Lázár indítványai


Lázár JánosA tervezett módosítások miatt az Országgyűlés mégsem hétfőn folytatja le Lázár János Fidesz-frakcióvezető indítványainak megtárgyalását - tudta meg az MTI.


A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén a Fidesz kérte a változtatást. A testület délután ismét összeül, hogy döntsön egyebek mellett arról, milyen ütemezésben folytatják a javaslatok tárgyalását, lesz-e például szerdán is ülésnap ezen a héten.

Lázár János újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt azt mondta, jövő hét kedden lehet az indítványok zárószavazása.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt.

A politikus egyrészt ismét benyújtotta - gyakorlatilag változatlanul - a különadóval kapcsolatos javaslatát, másrészt kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is azért, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.


A 98 százalékos különadót érintően ugyanakkor a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette: azt javasolja, emeljék fel az adó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni. A módosítási javaslatot várhatóan még hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága fogja benyújtani.

Az alkotmánymódosítással összefüggésben pedig a parlament alkotmányügyi bizottsága nyújt majd be módosító javaslatot, amellyel - a testület elnökének korábbi nyilatkozata szerint - finomodhat az eredeti indítvány.
A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, mégse kössék össze az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a népszavazási tilalmakkal.

Lázár János ezt az Országgyűlésben jelentette be hétfőn, napirend előtt.

Közölte: azt javasolja a parlament alkotmányügyi bizottságának, nyújtson be olyan módosító indítványt, amely szerint költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. Ilyenek például azok az alapjogok, mint az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite