2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
NagyvilágKeményen bírálta Orbánt a Washington Post

Keményen bírálta Orbánt a Washington Post


Miközben az Európai Unió Görögország és Olaszország adósságproblémájára koncentrált, egy potenciálisan jóval komolyabb kihívás bontakozott ki egy - volt szovjet, de ma már NATO- és EU-tag - közép-európai országban, Magyarországon - írta keddi szerkesztőségi cikkében a mértékadó amerikai Washington Post.

ov0108

A lap szerint Magyarország, amely továbbra is nemzeti fizetőeszközzel rendelkezik, a fizetésképtelenség felé sodródik, miközben a tízéves futamidejű államkötvények hozama, jóval a fenntartható szint feletti értéken, közel tíz százalékon kelnek el.


Magyarországnak azonban van egy másik problémája is - írja a lap - ez pedig a jobboldali, nacionalista kormány, amely támadást indított a kormányzás demokratikus rendszere ellen. A Washington Post szerint a kormány a parlamenti kétharmadot kihasználva átnyomta az új alkotmányt, valamint több olyan sarkalatos törvényt, amely a kormánypárt számára széles hatáskört biztosít a bíróságok, a média, az egyházak, valamint a jegybank fölött. A január elsejével életbe lépő új alaptörvénnyel Orbán Viktor kormánya "inkább Oroszország, vagy Fehéroroszország autoriter rendszerére, mintsem egy uniós társállam demokráciájára emlékeztet".

A lap szerint mintegy 270 bírót kényszerítettek a nyugállományba vonulásra, az utódaik kinevezésének a jogát pedig Orbán úr egyik családi barátja kapta - aki arra is felhatalmazást kapott, hogy kiválassza: hol indítsanak eljárást az ügyekben. A Washington Post kitér arra is, hogy mindössze 14 vallási felekezet kapott hivatalos elismerést, azok között pedig, akik elveszítik az adókedvezményeket ott vannak a pünkösdi, metodista gyülekezetek, néhány zsidó közösség, valamint az összes muszlim szekta.

„Egy vezető ellenzéki rádiónak az Orbán követői által irányított médiatanács megtagadta a sugárzási jogát" - vélekedett az amerikai lap a Klubrádió ügyéről, majd megemlíti a választókerületek átalakítását: „úgy rajzolták át őket, hogy a kormánypárt (...) megnyerte volna az elmúlt három választás mindegyikét."

A lap szerint Orbán kezdeményezései során figyelmen kívül hagyta az egyre fokozódó uniós és nyugati kritikát, beleértve az Obama adminisztrációét is. Sőt, december utolsó hetében még több törvényt elfogadtatott, beleértve azt, amely megfosztja a jegybankot függetlenségétől, valamint azt, amelyik oly módon rögzíti az egykulcsos adót, hogy azt egy jövőbeni kormánynak nehéz lesz módosítania - írja a Washington Post, amely szerint ez utóbbi lehetőséget adott az Európai Bizottságnak - tekintettel arra, hogy az unió alapszerződése előírja a jegybanki függetlenséget.

Brüsszel és a Nemzetközi Valutaalap egyértelművé tette, hogy nem támogatja a finanszírozási nehézségekkel küzdő magyar kormányt, amíg a vitatott jogszabályokat nem módosítja - írja a lap, amely szerint az Európai Uniónak - amely a héten dönt Magyarországról - nem szabadna csak a pénzügyi területre korlátoznia önmagát, amikor Orbán hatalomkoncentrációjával szembeni fellépésről van szó. A Washington Post leszögezi: "a bíróságokat, a vallási közösségeket és a médiát szabályozó új törvények nem összeegyeztethetőek az alapvető emberi jogokkal és a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal. Az Európai Unió pedig azzal, hogy tolerálja ezeket egyik tagállamában, éppen a közösség alapvető karakterét sértené meg".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite