2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKérdőjelek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás körül Salgótarjánban

Kérdőjelek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás körül Salgótarjánban


Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása 2008. szeptember 16-tól 2015. december 31-ig 23 települési önkormányzat számára biztosította a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatást.

hazi_gondozas

Képünk illusztráció!


A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosítása 2013. július 1-jétől állami feladat, ugyanakkor a feladatellására kötelezett szerv (Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság) által biztosított szolgáltatási díj a működtetés költségeit nem fedezte. A feladatellátást a Társulás és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (Budapest) között létrejött, az adott évre vonatkozó szerződés foglalta magában. A 2015. december 31-ig szóló szerződés már nem került meghosszabbításra, ezért a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatás 2016. január elsejével megszűnt a társulás területén.


A társulási tanács 2015. júniusában döntött a szolgáltatás megszüntetéséről. A döntést forráshiány miatt hozta meg a testület annak ellenére, hogy ez az - elsősorban időskorúakat szolgáló - ellátási forma jóval költségtakarékosabb, mint a drágább bentlakásos vagy egészségügyi ellátásba kerülés. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás mellett szól az az érv is, hogy az ellátottak megszokott lakókörnyezetben történő gondozása mentálisan is előnyösebb, és az érintettek egyfajta biztonságérzetet is nyújt: bármilyen probléma esetén az ügyeletet teljesítő gondozó rövid időn belül megjelenik a gondozott lakásán.


A szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok szerint a kihelyezhető készülékek száma 360 darab volt, 2015. december 31-ig a szolgáltatás ellátási területén 163 darab készülék került kihelyezésre, ebből 76 darab Salgótarján területén. Fekete Zsolt alpolgármester, a társulási tanács elnöke 2015. október 16-án kelt levelében már tájékoztatta Bátori Zsoltot a társulási tanács döntéséről, de arra nem érkezett válasz.


A problémát Fekete Zsolt januári személyes találkozójukon jelezte Nyitrai Zsoltnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. A szakpolitikus a tényeket megismerve szorgalmazta, hogy a társulás keresse meg Bátori Zsoltot, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, kérve a szolgáltatás működtetési költségének biztosítását.


Fekete Zsolt most újra levelet írt a főigazgatónak, kiemelve: a szolgáltatást nyújtó Salgótarján és Térsége Egészségügyi és Szociális Központja rendelkezik a szükséges tárgyi feltételekkel és szakdolgozói állománnyal, ezért a szolgáltatás teljes költségének biztosítása esetén a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást biztosítani tudja.

 

Forrás: SALGÓTARJÁN/NÓGRÁD24

2016-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite