2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKereskedelmi láncok 345 millió forintos bírságot kaptak

Kereskedelmi láncok 345 millió forintos bírságot kaptak


Öt kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Misztérium (VM) szerdán az MTI-t. Az Auchant, a Tescót, az Aldit, a Reált és a Rossmannt a hatóság termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

vásárlás


Az Auchan Magyarország Kft. és a Reál Élelmiszer Kft. büntetésének oka egyebek mellett az, hogy a két cég nem tett eleget fizetési kötelezettségének a szabályos 30 napos határidőn belül; ezzel hátrányos helyzetbe hozta beszállítóit. Ezen kívül a cégek hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna - ismerteti a közlemény.


A tájékoztatás szerint az akciókkal kapcsolatos másik szabálysértést azzal követték el, hogy nagyobb árengedményt kértek a beszállítóktól, mint amekkorát később a vevőknek biztosítottak. A két élelmiszerlánc ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért is díjat számolt fel a MgSzH szerint.


A hatóság megbírságolta a Rossmann Kereskedelmi Kft.-t is, egyebek között a 30 napon túli kifizetésekért, és a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, illetve azért, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat. A Tesco és az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést - derül ki a közleményből.


A hatóság indoklása szerint azért milliós nagyságrendűek a bírságok, mert a szabálytalanság folytatólagos volt, és nagyon sok beszállítót érintett. A cégek kérték a bíróságtól az MgSzH határozatának felülvizsgálatát. A közlemény szerint a MgSzH az ellenőrzéseket - amelyek még folytatódnak - hivatalból végezte.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-11-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite