2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonKésések, halálos baleset, útzár - hóhelyzet percről percre

Késések, halálos baleset, útzár - országos hóhelyzet percről percre


Havazásra ébredt az ország fele, több helyen balesetek lassítják a forgalmat. Néhol már ónos esőbe, esőbe váltott át a csapadék halmazállapota.

havazás03

16:35 Újra sütni fog a nap

Estére keleten is megszűnik az eső. Éjszaka egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, már csak egy-egy hózápor fordulhat elő. Szombaton országszerte több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő felhőzetből legfeljebb néhol lehet hószállingózás. A nyugati, majd az északi szél helyenként megerősödik.

15:50 Kamion borult az M7-esnél

Felborult egy drótkábeleket szállító román kamion a 63-as főútról az M7-es autópálya Budapest felé vezető sávjára vezető kanyarban Székesfehérvárnál.

16:35 Újra sütni fog a nap

Estére keleten is megszűnik az eső. Éjszaka egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, már csak egy-egy hózápor fordulhat elő. Szombaton országszerte több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő felhőzetből legfeljebb néhol lehet hószállingózás. A nyugati, majd az északi szél helyenként megerősödik.

15:50 Kamion borult az M7-esnél

Felborult egy drótkábeleket szállító román kamion a 63-as főútról az M7-es autópálya Budapest felé vezető sávjára vezető kanyarban Székesfehérvárnál

15:17 Távozik a csapadéktömb

Kelet-északkelet felé távozik a csapadéktömb, a Tiszántúlon továbbra is esik az eső. Az ország északnyugati csücskében még havazik, másutt többnyire borongós az időjárás.

15:04 Késések Győrben

Késnek a helyközi autóbuszok a reggel óta tartó havazás és a csúszós utakon bekövetkezett ütközések, összecsúszások miatt Győr-Moson-Sopron megyében, bár a helyzet a délelőtti állapothoz képest javult.

14:44 Szivattyúzások és fakivágások Veszprémben

Jellemzően fakivágásokhoz és vízszivattyúzáshoz riasztották a tűzoltókat pénteken délután Veszprém megyében. Kővágóörs belterületén okozott problémát az olvadó jég és hó, az ágakra nehezedő, nagy mennyiségű hó miatt pedig több helyen fákat kellett kivágni a megyében. - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A nemesvámosi elágazónál egy autó feltehetően megcsúszott, emiatt felborult, a balesetben ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

13:19 Csökken a havazás

Északnyugaton fokozatosan csökken a csapadék hajlam, télies hangulat uralkodik. Keleten ezzel ellentétben továbbra is szakad az eső, egyre több kertet, pincét önt el a belvíz- írja az idokep.hu.

13:12 Újabb halálos baleset

Ketten meghaltak, többen pedig megsérültek abban a balesetben, amelyik péntek délután történt a 47-es főúton Algyő határában. Egy menetrendszerinti autóbusz és egy személyautó ütközött össze. A személyautó kigyulladt. Utasai közül ketten meghaltak, egy embert pedig sikerült újra éleszteniük a mentőknek. A balesetben további három ember életveszélyesen, egy ember súlyosan sérült, de még további sérültekre számítanak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tátrai János a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

12:52 Sok helyen gondot okoz az eső

Északnyugaton lassan csökken a csapadékhajlam, azonban keleten még kora estig eshet az eső, tovább rontva ezzel az amúgy is rossz helyzetet, sajnos sok helyen a belvíz elöntötte a pincéket, kerteket, szántóföldeket- írja az idokep.hu.

12:50 Járhatók a nógrádi utak

Nógrád megyében megszűnt a havazás, a főutak latyakosak, a mellékutak viszont havasak, hókásásak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága. A cég tájékoztatása szerint télies útviszonyok között, de járhatóak az utak. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kopott gumival futó, nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, és órákra megbéníthatják a forgalmat. A nógrádi főutakon a sózást követően a latyak ekézése zajlik, a zrt. valamennyi munkagépe dolgozik.

12:42 Nehezen járható utak Győrben

Lassan és nehezen járhatók az utak Győr-Moson-Sopron megyében a reggel óta tartó havazás miatt; a megye több pontján árokba csúsztak járművek, autók ütköztek - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei ügyeletese. Huszár Tibor elmondta: az 1-es főúton, Győr és Abda között három személykocsi ütközött, egy sérültet szállítottak kórházba a mentők. Győrszemere külterületén kamion autóbusszal ütközött, személyi sérülés ott nem történt. A megyében nincs járhatatlan út. A főutak hókásásak, a mellékutak letaposott havasak. A több helyütt kialakult jégbordák miatt az autósoknak csúszós útszakaszokkal kell számolniuk.

12:40 Több ezren takarítják az utakat

A pénteken országszerte lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt sok fő- és mellékút havas; a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - amely több száz munkagéppel takarítja az utakat - arra kéri az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű járművekkel keljenek útra - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A közlemény szerint a 77 üzemmérnökség több ezer dolgozója váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Ennek ellenére, amíg nem szűnik meg a havazás, a társaság nem ígér gyors javulást a közlekedésben.

A Magyar Közút Zrt. Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint a Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest és Nógrád megyében változó intenzitással havazik, Fejér és Heves megye területén inkább havas eső esik. Az ettől keletebbre és délebbre fekvő területeken eső esik. Az Alföldön és Kelet-Magyarországon jelenleg nincs fennakadás a közlekedésben - írták.

Az Útinform 11 órai adatai szerint a 2-es főúton, Katalinpusztánál egy megcsúszott kamion okoz egyre nagyobb forgalmi dugót. Mindkét irányban araszol a forgalom, miután csak egy sáv járható.

12:00 Változatos időjárás

Míg északnyugaton -2 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk, addig keleten van ahol több, mint 8 fokot mutat a hőmérők higanyszála. A csapadék tekintetében mindenre fel kell készülni, ugyanis az ország különböző területein előfordulhat hó, havas eső, illetve ónos és fagyott eső is.

11:51 Megindult a forgalom a 86-oson

Megindult a forgalom a 86-os számú főúton, és a Szombathelyen és Körmenden félreállított kamionok is folytathatják útjukat - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel. A kamionokat a reggeli órákban azért állították félre, mert a 86-os főút Zala megyei szakaszán több kamion az árokba csúszott, és ezek akadályozták a forgalmat.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közleményében hangsúlyozta: a közlekedőknek továbbra is téli útviszonyokra, csúszós utakra kell számítaniuk, ezért azt tanácsolja, hogy csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan teendői vannak.

11:32 Újra járható a 82-es

Ismét lehet közlekedni a 82-es úton, amit a havazásban keresztbe fordult kamionok miatt reggel két helyen is lezártak. A közútkezelő tájékoztatása szerint a megyében megindult az olvadás, de még mindig vannak jégbordás szakaszok, amelyeket folyamatosan szórnak. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megyei útjai járhatóak. Veszprémből a Tapolca felé vezető szakaszon az elakadt autók miatt azonban csak lépésben lehet haladni, a 8-as úton Ajka felé pedig az úton lévő latyakos hó lassítja a közlekedést. A busztársaságok tájékoztatása szerint a megyében a járatok mindenhol elindulnak, de 5-10 perc késésekre számítani kell.

11:26 Lépésben haladnak a 85-ösön

A Sopron-Győr útvonalon végig erősen csúszós az út, lépésben haladnak az autók a 85-ös sok szakaszán - írja az idokep.hu.

11:23 Somogyban nincs sérülés

Somogyban az éjszakai és hajnali havazás miatt péntek reggel és kora délelőtt elakadt, keresztbe fordult járművek lassították a forgalmat, a sofőröket a meredek emelkedők is próbára tették; sérüléssel járó baleset a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tudomása szerint a késő délelőtti órákig nem történt.


10:55 Téli gumi és hólánc kell Ausztriában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Ausztriában a havazás miatt a rendőrök fokozottan ellenőrzik az autósokat és a kamionosokat. A járművek csak téli gumival közlekedhetnek, míg a kamionosoknál a hóláncot is ellenőrzik. A járműveket már a határ osztrák oldalán megállíthatják és akár vissza is fordíthatják.

10:52 "Szombathelyen megbénult a közlekedés"

A fák már alig bírják a hó súlyát. Több nagy ág is letört a fákról, imént voltam a városban a laktanyánál, ott egy jó 20 méter magas tölgyfa dőlt ki. A közlekedés teljesen megbénult, néhány mellékutca autóval megközelíthetetlen, a parkolókból az autók nem tudnak elindulni a nagyjából 35cm-es hótól - írja az idokep.hu szombathelyi olvasója.

10:44 10-20 perces késések a vonatoknál

Az északra és északnyugatra induló vonatok többsége késik, 10-20 percet a kora reggeli havazás és a fagyott váltók miatt.


10:34 Nagy munkában a közterület-fenntartók

Hetvenkilenc munkagéppel folyamatosan takarítják a hókotrók és sószóró autók a főváros útjait. A Fővárosi Közterület-fenntartó tájékoztatása szerint Budapesten reggel negyed hét óta változó intenzitással havazik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) munkagépei és 381 munkatársa elsősorban a közösségi közlekedési utakat, a hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető utakat takarítják.

A mellékutakat csak azután tudják megtisztítani, ha a főútvonalak már hó és jégmentesek lesznek, tehát a csapadék megszűnése után 7-8 órával kezdődhet a munka.

Az FKF Zrt. arra kéri a magánházak tulajdonosait, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és jégtelenítsék azokat, de a havat ne az úttestre tolják.

10:30 Árokba csúszott busz

Árokba csúszott egy autóbusz Zala megyében, a 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között - közölte a rendőrség az MTI-vel. A balesetben személyi sérülés nem történt. A jármű műszaki mentését félpályás útlezárás mellett végzik - mondta Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője.

10:28 Pest megyében egyre többen akadnak el

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain - közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem eléggé óvatosak az autóvezetők.

Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.

Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is - mondta Lock Erika szóvivő az MTI-nek. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt a régió veszélyessé vált útjain - tette hozzá.

10:20 Már csak északon esik hó

A Duna-Tisza közén eső, a fővárosban eső és havas eső hullik, már csak az északi határszélen és az Alpokalján ömlik a hó. Helyenként ónos szitálás is előfordul, többfelé csúszósak az utak,

10:00 Nehéz közlekedni a 74-esen és a 75-ösön

Elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is. Ezen a szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is - olvashatjuk a Vasnépe.hu oldalán.

09:50 Fagy az eső Vácott

Vácott az intenzív havazás pár perce hirtelen átváltott esőbe, amely a talajmenti fagy miatt hamar ráfagy az utakra. Közlekedjenek óvatosan! - írja az idokep.hu.

09:46 Félreállítják a kamionokat

Zala megyében több kamion csúszott az árokba a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden - közölte a rendőrség péntek reggel az MTi-vel.

A havas, csúszós útviszonyok miatt csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak - fűzte írta Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője a közleményben.

09:43 Felborult kamion

Felborult egy kamion péntek reggel az M3 autópályán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a baleset a 15-ös kilométernél történt, senki nem sérült meg. A műszaki mentés idejére a Miskolc felé vezető oldalon a belső sávot lezárták, az autók a külső, és a leálló sávban haladhatnak.

09:20 Komáromban egyelőre nincs fennakadás

Komárom-Esztergom megyében körülbelül 5 centiméter hó hullott eddig, a megye egyes részein már elállt a havazás. A közútkezelő jelenleg is az összes géppel az utakat tisztítja, de óvatosságra intik a közlekedőket. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint néhány keresztbe fordult és árokba csúszott járműhöz kellett eddig vonulniuk, de komolyabb baleset nem történt.

08:52 Útzár

A havazásban keresztbe fordult kamionok miatt két helyen is le van zárva a 82-es főúton. Veszprém után és Cseszneknél nem lehet közlekedni. A közútkezelő tájékoztatása szerint a Veszprém-Tapolca útvonalon Pulánál az út nehezen járható teherautók számára.

08:50 Átváltott esőbe

A havazás miatt váltóállítási problémák adódnak, ezért a Budapest-Esztergom vonalon közlekedő személyszállító vonatok menetidejében 40-50 perces késések is előfordulhatnak - olvashatjuk a MÁV honlapján.

08:45 Átváltott esőbe

A keleti országrészben már most 4-5 fokot mutatnak a hőmérők, ott egyelőre ködös-borongós az idő. Észak-északnyugaton havazik, a középső országrészben pedig egyre többfelé vált át esőbe a csapadék halmazállapota- írja az idokep.hu.

08:32 Esztergomban még járhatók az utak

Hajnaltól erős havazás kezdődött Komárom-Esztergom megyében, a főutak még mindenhol járhatók, de ha nem enyhül a hóesés, csak ekézéssel lehet megtisztítani az utak burkolatát - tájékoztatott a közútkezelő diszpécsere. Előző este és hajnalban kétszer is megelőző sózást végeztek a munkagépekkel, de a jelenleg is szakadó havat már nem lehet azonnal eltakarítani. Eddig négy centiméternyi hó esett, de az előrejelzésekben tíz centiméteres hóréteget is jeleztek - mondta Varga Bálint.

A reggeli órákban még mindenütt lehet közlekedni, sem a közútkezelőhöz, sem a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés járhatatlan útszakaszról, vagy elakadt autókról.

08:17 Halálos baleset Fejérben

Halálos baleset történt a 8-as út mellett Fejér megyében, a reggeli órákban. Hajnal óta havazik a megyében. Bodajk és Mór térségében 6-7 cm-es a hó. Székesfehérváron ónos eső esik.

A legsúlyosabb baleset a 8-as út melletti buszmegállóban történt. Megállt egy oxigénszállító teherautó, és a rossz látási viszonyok miatt belerohant egy személyautó. Az utasok közül egy meghalt, ketten súlyosan megsérültek, az egyikük állapota életveszélyes, a sofőr könnyebben sérült. A helyszínelés még tart.

Hajnal óta dolgoznak az utakon a Közútkezelő dolgozói. A 81-es úttól nyugatra a legkritikusabb a helyzet egyelőre- mondta Lánczos János, a Közútkezelő Fejér Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője.

08:15 A fővárosban is havazik

A Nagykanizsa-Budapest-Galyatető vonaltól északnyugatra a legtöbb településen intenzív havazásra ébredhettünk, egyelőre a fővárosban is havazik- írja az idokep.hu.

08:02 Vasban néhol 30 centi hó

A reggeli óráktól ismét intenzív havazás kezdődött Vas megyében, ahol az előrejelzések szerint a nap folyamán 10-15 centiméternyi friss hó hullhat - közölte a közútkezelő ügyelete. Kecskés Péter elmondta: Vas megyében egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a 30 centimétert is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

07:28 Áll a forgalom a 86-oson

Péntek kora reggel óta áll a forgalom a havazás miatt Zala megyében, a 86-os főúton Zalalövő közelében. Ezen a szakaszon több kamion sem tud továbbhaladni - mondta a Független Hírügynökségnek a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Wéber Antal szerint a tűzoltóknak több árokba csúszott személyautóhoz is vonulniuk kellett a hó miatt Zala megyében pénteken hajnal óta.

06:20 A vonatok járnak

Nem okoz jelentősebb fennakadást az időjárás pénteken hajnalban, az országban a járatok menetrend szerint elindultak - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága pénteken hajnalban. Jelenleg Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa térségében havazik, itt a vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek. Ennek ellenére a Székesfehérvár-Gyékényes vonalon néhány perces késések előfordulhatnak a reggeli órákban.

A Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Pusztaszabolcs vonalon pénteken 8 és 13 óra között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt. Dunaújvárosból a pótlóbuszok korábban indulnak a megszokottnál.

A Budapest-Vác-Szob vonalon módosított menetrend szerint járnak a vonatok, mert Nagymaros és Szob között karbantartási munkákat végeznek.

December 7-ig Sárbogárd-Baja-Sárbogárd vonalon módosított menetrend szerint járnak a vonatok. Helyettük Szekszárd és Bátaszék között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt. Baja-Bátaszék-Szekszárd viszonylatban a vonatok és pótlóbuszaik korábban közlekednek. Az IC839-es Gemenc intercity csak Bátaszék és Budapest-Déli pályaudvar között jár. A Budapest-Székesfehérvár vonalon és a csatlakozó vonalakon, pályaépítés miatt van módosított menetrend.

 

Forrás: MTI/időkep.hu/köppönyeg.hu/HÍR PORT24

 

2010-12-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite