2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKét és fél milliárd forint EU-s támogatást kap a mátraverebélyi nemzeti kegyhely

Két és fél milliárd forint EU-s támogatást kap a mátraverebélyi nemzeti kegyhely


Csaknem két és fél milliárd forint EU-s támogatást kap a magyarországi római katolikusok által a leginkább látogatott búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely - közölte a Ferences Sajtóközpont pénteken az MTI-vel.

Szentkút


A Ferences Sajtóközpont kiemelte, hogy a ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. A koncepciót a megyei, régiós és országos hatóságok alakították ki, az Apostoli Szentszék illetékes képviselője is áttekintette, véleményezte és javaslatokkal látta el.


Hozzátették: a projekt részeként megkezdődhet a XVIII. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a gyóntatóudvar bővítése, a szent kút, a szabadtéri oltár és a búcsús tér rendezése. A zarándokturizmus kiszolgálására (egy- és kétágyas szobákkal) 55 személyes zarándokfogadó lelkigyakorlatos ház és (6-15 ágyas szobákkal) 108 hívő számára zarándokszállás épül. Lesz a központban rendezvényterem, kegyhelymúzeum, étterem, turisztikai fogadóépület és kegytárgybolt is.


A kegyhely élete, a liturgikus események az internet segítségével élőben is követhetők lesznek, ezt teszik lehetővé az informatikai fejlesztések - jegyezték meg. Kitértek arra is, hogy a kialakuló intézményi struktúra mintegy húsz embernek ad új munkahelyet, az építkezések során a bátonyterenyei, fokozottan hátrányos helyzetű kistérségben a munkanélküliség is csökkenhet. A fejlesztéseket Nógrád megye és a régió idegenforgalmi, természetvédelmi és szociális intézményeivel egyeztetve valósítják meg.


Felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a katasztrófavédelmi hatóság szempontjai: az elsősegély-nyújtási és véradási feltételek biztosítása, a mozgáskorlátozottak és az idősek fogadásának könnyítése.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite