2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Itthon2012-ben megkezdődhet a budapesti 1-es és 3-as villamosvonal fejlesztése

2012-ben megkezdődhet a budapesti 1-es és 3-as villamosvonal fejlesztése

Megkezdődhet a budapesti 1-es és a 3-as villamosvonal fejlesztése, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megszavazta az ehhez szükséges önrész biztosítását.

 

felujitas

A képviselők 22 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett támogatták az erről szóló előterjesztést. Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes múlt pénteken közzétett előterjesztése szerint a forrás biztosítása pénzeszköz átadása-átvétele formájában történik, a lebonyolítást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) végzi, a fejlesztés során létrejövő vagyon pedig a BKV tulajdonába kerül. A projekt összköltsége 40 milliárd forint, ebből 2,4 milliárd forint az önrész, ezt biztosították a közgyűlési döntéssel.

A BKK tájékoztatása szerint az 1-es és a 3-as villamosvonalon a műszaki állapotok az elmúlt években annyira leromlottak, hogy beavatkozás és fejlesztés nélkül a forgalom fenntartása a következő években veszélybe kerülne. Több szakaszon 5-20 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben és gyakori a sínek felpúposodása.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója újságíróknak elmondta: az 1-es villamos kapcsán a kormány már döntött, a támogatási szerződést meg lehet kötni, a kivitelezést el lehet kezdeni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a projektre Brüsszelnek még "rá kell bólintania".

Közlése szerint óvatosan jár el a főváros, az unió döntéséig azt a szakaszt lehet elkezdeni, amelyet mindenképpen fel kellene újítani, mert "botrányos állapotban van". Mint mondta, ez az 1-es villamos Puskás Ferenc Stadion és Bécsi út közötti szakasza, amelynek a felújítását 2012-ben meg szeretné kezdeni a BKK. Hozzátette: a kiviteli terveket még a nyáron előkészíttetik, a többi szakasz felújítását pedig 2013-ben kezdenék meg és 2014 végére szeretnék lezárni.

A beruházás keretében mindkét vonal akadálymentes lesz a peronok átépítésével, megemelésével, rámpák és liftek építésével, emellett a jelzőlámpák áthangolásával és egyéb forgalomtechnikai megoldásokkal előnyben részesítik majd a villamosokat.
Az 1-es villamos esetében az energiaellátás korszerűsítése mellett a Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között felújítják a villamospályát és a teljes infrastruktúrát, valamint meghosszabbítják a vonalat a Lágymányosi hídi végállomástól a hídon és a Budafoki úton át a Fehérvári útig.

A 3-as villamos vonalán az energiaellátás részleges korszerűsítésén kívül a Bihari úti egyvágányú szakaszt kétvágányúra építik át, valamint megújul a pálya a Mexikói úton, az Erzsébet királyné útja belső részén, a Fehér út mentén, az Éles saroknál és a Kőrösi Csoma Sándor úton.

Mindkét vonal esetében lesznek füvesített szakaszok is, a tervek szerint Óbudán a Vörösvári úton a rendelőintézet és a Flórián tér között, Újbudán a Lágymányosi híd budai lehajtójától a Fehérvári úti végállomásig, valamint Kőbányán a Liget tér és a Szent László tér megállók között.

Az 1-es és a 3-as villamos vonalára új, alacsonypadlós járművek is kerülhetnek a következő években, ezek a régi Tatra (T5C5) típusú és az úgynevezett hannoveri (TW6000) kocsikkal vegyesen közlekednek majd. A járműcsere érdekében a BKK külön projektet indított.

A BKK tervei szerint a beruházás 2012-ben indulhat meg.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite