2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
NagyvilágKét huszonéves végzett magával

Tibeti önégetések - Két huszonéves végzett magával Északnyugat-Kínában


Újabb két tibeti önégetést jelentett kedden a washingtoni székhelyű International Campaign for Tibet (ICT) nevű szervezet.

öngyilkos

A két áldozat egy 23 és egy 24 éves férfi Kanszu tartományból, illetve Szecsuan tartomány Apa prefektúrájából. Az ICT szerint tettük elkövetésekor mindketten a dalai láma hazatérését követelték.

Az ICT forrásai szerint a szombaton történt esetekkel együtt már 95-re nőtt a 2009 óta történt önégető tiltakozások száma, s az elkövetők közül több mint 70-en meghaltak. Az áldozatok többsége tizen- illetve huszonéves volt, nyolcan közülük 18 év alattiak. Hétfőn egy 16 éves diáklány önégetéséről adott hírt a kínai állami média.

A kínai és a helyi tibeti vezetők álláspontja szerint a távoli vidékeken élő, többségükben fiatal embereket, olykor kisgyermekes anyákat és korábban különböző vétségeket elkövető szerzeteseket bűnbocsánat ígéretével veszik rá tettük elkövetésére, hogy a "tibeti kérdést" nemzetközi szinten napirenden tartsák.

A Zsenmin Zsipao, a kínai kommunista párt központi lapja keddi kommentárjában úgy vélte, az indiai emigrációban élő dalai láma környezete a vallást arra használja fel, hogy kontroll alatt tartsa az embereket és feláldozza őket politikai céljai érdekében.

"Ez nem csak teljes mértékben szemben áll a tibeti buddhizmus tanításával és hagyományaival, de világosan magán hordozza egy 'gonosz vallási kultusz' jegyeit" - fogalmaz a Zsenmin Zsipao.

A dalai láma egy novemberi okinavai látogatáson azt nyilatkozta, hogy Kína nem veszi komolyan az önégetéseket, és az ő bírálatával próbál véget vetni az önégetéseknek.

A kínai média hétfőn azt jelentette, hogy Szecsuan tartomány Apa megyéjében őrizetbe vettek egy szerzetest és az unokaöccsét, amiért 2009 óta nyolc tibetit vettek rá arra, hogy felgyújtsák magukat. A híradások szerint ez volt az első ilyen őrizetbe vétel.

Saját bevallása szerint a szerzetes a dalai lámának és követőinek instrukciói alapján tevékenykedett - állította a rendőrségi közlemény. A férfi azt terjesztette környezetében, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanítással, s az elkövetők "hősök".

Hsziong Kun-hszin, a Mincu Egyetem kisebbségeket kutató professzora ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy sok áldozat esett át "agymosáson" olyan szerzetesek körében, akik a világ közvéleményét a pekingi kormányzat ellen szeretnék hangolni. Hsziong úgy vélte, az ártatlan öngyilkosok nagy része túlságosan naiv, képtelen a józan mérlegelésre.

Kína 1950-ben szállta meg Tibetet, ahonnan a dalai láma 1959-ben egy meghiúsult felkelést követően elmenekült, s azóta is indiai száműzetésben él.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite