2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKét korcsoport, négyfős csapatok, harminckét diák Salgótarjánban

Két korcsoport, négyfős csapatok, harminckét diák Salgótarjánban

Nyolc csapat - négy általános és négy középiskolás - bizonyította ma elméletben és gyakorlatban egyaránt a tanév során megszerzett tudását a XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjén Salgótarjánban. Az általános iskolások mezőnyében a nőtincsiek zsinórban negyedjére nyertek, a középiskolások versenye pedig idén a „közgések" győzelmét hozta.

katasztrofaverseny

 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesület által közösen szervezett XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjére április 12-én, Salgótarjánban került sor. A fiatalok két korcsoportban - az 5-8. és a 9-13. évfolyamos kategóriában - négy-négy csapattal vettek részt a versenyen.


A négy-négy főből álló csapatok azért versenyeztek, hogy kiderüljön: Nógrád megyében ki tud a legtöbbet a veszélyhelyzetekről, az elsősegélynyújtásról, vagy éppen az árvíz elleni védekezésről, és ki a legméltóbb arra, hogy az országos döntőn képviselje szűkebb hazánkat. A csapatok zöme már az előző évi versenyen is részt vett, így a diákok nem teljesen idegen tereppel álltak szemben, de idén megjelent két új csapat is Héhalomból. A verseny résztvevői mind elméletben, mind gyakorlatban bizonyíthatták rátermettségüket, valamint azt, hogy mi mindent sikerült elsajátítaniuk az elmúlt évben folytatott tanulmányaik során.


A veszélyhelyzetekre való felkészülés komplex feladat, ezen elv mentén a versenyen nemcsak a hagyományos - polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő - feladatok vártak az általános és középiskolásokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

katasztrofaverseny1


A diákoknak az első versenyállomáson két tesztlap kitöltése volt a feladat: a Magyarország nagy tavain működő viharjelző rendszerrel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos általános ismereteikről kellett számot adni. További feladataik között szerepelt az iparbiztonsági activity, a veszélyes anyagok szimbólumainak kirakása és a veszélyes anyagok beazonosítása, akadálypálya, vízkár-elhárítás, lakosságvédelem - elzárkózás és felkészülés a kitelepítésre, szivattyúkezelés, de fel kellett ismerniük a tűzoltók védő- és beavatkozó eszközeit, valamint a lakossági riasztási hangjelzéseket is.


A Palóc Mentőcsoport közreműködése mellett különböző kötési módok bemutatása is feladat volt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa részére közlekedésbiztonsági ismereteikből kellett számot adni, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete pedig szabályos sérültszállítás és egészségügyi ellátás terén kérte számon a fiatalokat.

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolások:
I. Nőtincsi Általános Iskola
II. Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület
III. Magyarnándori Általános Iskola
IV. Ráday Gedeon Általános Iskola - Ludányhalászi

Középiskolások:
I.Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája
II. Mikszáth Kálmán Líceum - Pásztó
III. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskolája
IV. Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület

katasztrofaverseny2

 

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legtöbb pontot elérő csapat vehet át minden évben. Ugyan az előző két évben a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum csapata vihette haza a vándorserleget, idén a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának csapata elhódította azt tőlük.

A Nógrád Megyei Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesület egyéni teljesítmény alapján részesítette különdíjban az iparbiztonsági activity állomáson legjobb egyéni eredményt elérő Kanpíczius Attilát, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákját.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját a közlekedési ismeretek állomásnál legjobban teljesítő csapat kapta: a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum.

Különdíjat ajánlott fel továbbá a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a két legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak, így a Nőtincsi Általános Iskola és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája egyaránt díjazásban részesült.

Eldőlt ma tehát, hogy kik képviselik Nógrád megyét az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny budapesti döntőjén április 23-án: az általános iskolások között a nőtincsi csapat, míg a középiskolások versenyében a salgótarjáni „közgések" bizonyíthatnak majd.


Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/NÓGRÁD24

 

2016-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite