2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágKét nő vesztette el szlovák állampolgárságát a közelmúltban

Két nő vesztette el szlovák állampolgárságát a közelmúltban


pozsony2Két nő vesztette el szlovák állampolgárságát a közelmúltban, bejelentették ugyanis, hogy más ország állampolgárai lettek - írja az Új Szó című pozsonyi lap.


"Az egyik magyar, a másik olasz állampolgár lett" - közölte Alena Koisová, a szlovák belügyminisztérium munkatársa. Az újság szerint a 3319 eurós büntetést nem kell megfizetniük, mert önként jelentkeztek. A Robert Fico kormánya által elfogadott törvényből, amely megfosztja szlovák állampolgárságától a más ország állampolgárságát igénylőket, a jelenlegi kormány a jelek szerint eltávolítja a szankciókat.
Az előző kormány ezzel a jogszabállyal magyar állampolgársági törvényre reagált, amely megkönnyítette a honosítást a külföldi magyaroknak.
Sem pénzbírsággal, sem más korlátozással nem sújtja majd a szlovák állampolgársági törvény a más állampolgárságot felvevőket, ha a parlament elfogadja a jogszabály kedden benyújtott koalíciós módosító javaslatát - írta az Új Szó szerdán. A koalíciós javaslat szerint, amelynek részletei még nem ismertek, visszakapják szlovák állampolgárságukat azok, akik azt a Fico-kormány általi módosítás alapján veszítették el.
"A Magyar Koalíció Pártja (MKP) jó irányban tett elmozdulásnak tekinti a kettős állampolgárság felvételére vonatkozó koalíciós törvénymódosítást" - közölte Berényi József, a párt elnöke. "Az MKP üdvözli, hogy a jelenlegi szlovák kormánykoalíció több politikusa változtat véleményén, és hajlandó támogatni egy olyan megoldást, amelyet az MKP kezdettől fogva szorgalmazott" - áll a nyilatkozatban. Berényi ugyanakkor jelezte: "személy szerint a szlovák mellett igényt tartok a magyar állampolgárságra is".
A szlovák állampolgársági törvény szigorítását májusban fogadta el a szlovák parlament, válaszul a magyar állampolgársági törvény módosítására. A jogszabály július 17-én lépett életbe, elfogadását támogatta az akkor még ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is.
A magyar állampolgársági törvény, amely lehetővé teszi, hogy tartós magyarországi tartózkodás nélkül is megkapható legyen a magyar állampolgárság a határon túli magyarok számára, augusztus 20-án lett hatályos, de csak január 1-jén válik végrehajthatóvá.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite