2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
ItthonKétszázezer közmunkást vesznek fel jövőre

Kétszázezer közmunkást vesznek fel jövőre

Jövőre kétszázezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban, de csaknem háromszor ennyi, 595 ezer ember is dolgozna hasonló keretek között, ha lenne elég munkalehetőség - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Kőszegen.

kozmunka

A miniszter a sajtótájékoztatón közölte: azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük.

Pintér Sándor kiemelte, hogy egy az élethelyzete miatt éppen munka nélkül lévő embernek sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást, sőt arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják.

A júniustól kísérleti jelleggel zajló mintaprogramok keretében eddig 28 ezer embernek adtak munkát, Vas megyében például ezek az emberek közreműködtek a határnyiladék megtisztításában, ennek eredményeként pedig ma már ismét a nemzetközi elvárásoknak megfelelően néz ki a gondozásba vett határszakasz.

A belügyminiszter a tárcájához tartozó területek elmúlt másfél éves tevékenységéről szólva kifejtette: javult a közbiztonság, 3600 új rendőrt vettek fel és iskoláztak be, és további 800 rendőr beiskolázását tervezik.

A közbiztonság növelése érdekében szigorították a szabálysértési törvényt úgy, hogy aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, azt elzárással lehessen büntetni, de ugyanezt a célt szolgálta a büntető törvénykönyv módosítása az úgynevezett "három csapás" törvényével is - sorolta a tárcavezető.

Pintér Sándor emlékeztetett arra az áldozatos munkára, amelyet a tárcájához tartozók - rendőrök, katasztrófavédelmi, valamint büntetés-végrehajtási dolgozók -, továbbá a közreműködő szervezetek és önkéntes segítők végeztek előbb az árvízi védekezés és helyreállítás, majd a vörösiszap-katasztrófa következményeinek a felszámolása, a helyreállítás és az újjáépítés során.

Mint mondta, az elmúlt másfél év tevékenységének köszönhető az is, hogy a rendőrség társadalmi megítélése sokat javult, egy felmérés adatai szerint az öt helyet lépett előre.

A belügyminiszter elismerően szólt a rendőrségnek az EU-elnökség idején végzett munkájáról, utalva arra: 260 rendezvényt biztosítottak rendkívüli események nélkül.

A tűzoltóságok helyzete kapcsán kiemelte: céljuk egy olyan egységes rendszer megteremtése, amely valamennyi település és az ott élők számára egyenlő biztonságot nyújt.

Pintér Sándor az önkormányzatok helyzetéről szólva kijelentette: az önkormányzatok összesen 1740 milliárd forintos adóságot halmoztak fel, ehhez társul 300 milliárd forintnyi kifizetetlen számla. Ezt nem bírja a költségvetés a későbbiekben, ezért azt a pénzt, amit az állam ad, ezután nemcsak az Állami Számvevőszék fogja vizsgálni, de az is, aki a pénzt adja, vagyis a magyar állam is - tette hozzá a belügyminiszter.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-12-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite