2018. november 19., hétfő - Erzsébet
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóKétszázféle étel a demecseri káposztás napokon

Kétszázféle étel a demecseri káposztás napokon


Mintegy kétszázféle étellel várják az ínyenceket a nyolcadik demecseri káposztás napokon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválján a hét végén.

étel

illusztráció

Kiss Gyula, a nyírségi kisváros polgármestere a rendezvény nyíregyházi sajtótájékoztatóján szerdán elmondta: a száz főzőstandon szinte minden káposzta-, lilakáposzta- és kelkáposztaételt megfőznek a versenyzők, sőt kelbimbóból, karfiolból, brokkoliból és kínai kelből is készítenek különlegességeket a szakácscsapatok.

A zsűri mellett a közönség is megkóstolhatja a feltálalt ételeket, például a híres demecseri toroskáposztát, a székelykáposzta rétközi változatát, a nyírségi töltött káposzta sokféle fajtáját és az igazi kuriózumnak számító, füstölt csülökkel készülő káposztás bablevest.

A demecseri káposztás napokra péntek délelőtt horgászversennyel és szabolcsi halászlé fogyasztásával készülhetnek fel a vendégek.

Szombat reggel a város utcáin látványos zenés ébresztő csalogat majd a rendezvényre, amelyen - míg a szakácsok főznek - két színpadon kulturális program szórakoztatja a közönséget. Fellép mások mellett Bródy János, Szikora Robi és a Gidák, a demecseri származású Kovács Lotti, a Bikini és a Piramis együttes, a 4 for Dance, Varga Miklós és Németh Sándor is.

Különböző káposztás versenyeket is szerveznek, így káposztagyalulást, taposást és káposztadobást, és keresik az ország legnagyobb káposztáját is.

A Nyíregyházához közeli Demecser a káposztás napokkal a csaknem egy évszázada létrehozott ezelőtti káposztasavanyító gyárára emlékezik évek óta. Az első világháború idején az akkori hadsereg és a hadifoglyok ellátására hozták létre a demecseri savanyítóüzemet, amely a környéken, a Rétközben termelt káposztát dolgozta fel. A savanyítóban 1916-ban indult meg a termelés, de az üzemet 1919-ben a megszálló román csapatok leszerelték, berendezéseit elvitték.

Később, 1922-ben indult újra a termelés, a Neumann-család alapította meg a Demecseri Ipartelepek Részvénytársaságot. Az üzemben 1923-tól burgonyakeményítőt gyártottak egészen 1980-ig, miközben szörpgyár, majd üdítőital-részleg létesült, ott készült a rendszerváltásig a Sztár üdítő, és az országban másodikként Demecserben palackozták a Coca Colát. A privatizáció után az üzem többször tulajdonost váltott, mára pedig lepusztultan, üresen áll.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite