2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Zöld zónaKét tonhallal bővült a veszélyeztetett fajok listája

Két tonhallal bővült a veszélyeztetett fajok listája


A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe. Ez az első alkalom, hogy globális felmérés készült ezen értékes, túlhalászat által fenyegetett halakról.

tonhal

Egészen eddig a makrélafélék (ide tartoznak a tonhalak is), valamint a vitorláshal- és a kardhalfélék populációinak helyzetét csak regionális szinten sikerült felmérni. Jelen tanulmány globálisabban közelítette meg a feladatot.

61 faj helyzetét mérték fel, köztük hetet soroltak be a sebezhető, végveszélyben illetve kihalófélben lévő kategóriák egyikébe. Mindegyiket túlhalászat, élőhelye csökkenése és szennyezés fenyegeti.A két tonhal mellett két makrélafaj és két vitorláshal is bekerült a vörös könyvbe - írja a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A tonhal az egyik legdrágább tengeri élelmiszer a világon. A déli kékúszójú tonhal (Thunnus maccoyii) állományai már összeomlottak, regenerálódási esélyük igen csekély - mondta a tanulmány egyik szerzője, Kent Carpenter, az IUCN tengeri biodiverzitás részlegének igazgatója.

A déli kékúszójú tonhalak száma már csupán huszada annak, amennyi az ipari halászatot megelőzően volt. A kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus) valószínűleg ugyanerre a sorsra jutott, míg a nagyszemű tonhal (Thynnus obesus) sebezhető állapotban van.

A tonhalak messzemenőkig vonuló halak, óceánokat szelnek át, számos ország vizeiben megfordulnak életük során. Védelmük regionális és globális együttműködést igényel - fogalmazott Susan Lieberman, a brit Pew Environment Group szervezet egyik vezető tisztviselője egy nyilatkozatban.

A tonhalat korlátozott ívóhelyei különösen sebezhetővé teszik, amennyiben a túlhalászat folytatódik - írják a kutatók. A halak hosszú élettartama miatt pedig több évbe kerülne az állományok regenerációja még akkor is, ha a halászat teljesen megszűnne.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite