2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Test és lélekKettős fronthatást okoz a felettünk örvénylő ciklon

Kettős fronthatást okoz a felettünk örvénylő ciklon


A Kárpát-medence felett örvénylő ciklon kedden kettős fronthatást, valamint térben és időben erős változékonyságot okoz. A légszennyezettség azonban alacsony marad, és a pollenkoncentráció is sokfelé jelentősen csökken.

fejfajas


Kedden egy hullámzó frontzóna mentén kialakuló ciklon határozza meg hazánk időjárását, így mind a hideg, mind pedig a melegfrontra érzékenyek körében jelentkezhetnek frontális tünetek. Főként vérnyomás ingadozás, fokozott idegrendszeri állapot léphet fel, de a panaszok mérsékeltek maradnak - jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.


A délnyugati, és részben a középső megyékben a kevés napsütés, gyakori szürkeség erőteljesen lenyomhatja a közérzetet, ami áttételesen az immunrendszert is gyengítheti. Ennek fontos ellenszere a jól megtervezett napi tevékenység, hogy minél jobban közömbösítsük magunkat az időjárás negatív optikai hatásaitól. Az ország északkeleti részén sok a napsütés.


A csapadék következtében időnként megterhelően fülledt lesz a levegő, sőt délnyugaton a reggeli hűvösebb periódusokban nyirkosság-érzet is kialakulhat. Északon és keleten elsősorban délutáni heves záporok, zivatarok formájában érkezik a csapadék, ott hirtelen válhat fullasztóan fülledté a levegő. A nagy páratartalom magas hőmérsékleten jelentősen rontja a fizikai és intellektuális teljesítő-képességet, gyorsabban elfáradunk.


Északkeleten 11 és 15 óra között az UV sugárzás gyakran lesz erős, az UV-index maximuma megközelíti a 7-es értéket. A térségben ebben az időszakban az átlagos bőrűek 30-40 perc alatt leéghetnek, az érzékenyebbeknél 20-25 perc is elég ehhez. Az ajánlott napvédő faktorszám 20-as feletti. Az ország többi részén a gyakori felhősödés megakadályozza a hosszan tartó erős besugárzást.


A légszennyezettség az ország nagy részén alacsony marad, a csapadékos tájakon lesz a legtisztább a levegő. Csupán északkeleten számíthatunk a szennyező anyagok, főként a nitrogén-oxidok és a szálló por légköri dúsulására a délelőtti órákban, később azonban ott is kitisztul a levegő.


A pollenkoncentráció az ország legnagyobb részén a csapadék következtében jelentősen csökken, északkeleten azonban kora délután a pázsitfűfélék, a csalánfélék, a tölgy és a platán virágporának koncentrációja még számottevő lesz. A közlekedők gyakran változó időjárási körülményekre készüljenek fel. A látási és útviszonyok különösen intenzív csapadék idején romlanak, északkelten pedig délután hirtelen változások is lehetnek a zivatarok kitörése miatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite