2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonKét újabb halálos áldozata van az influenzának

Két újabb halálos áldozata van az influenzának


influenzaA 3. héten folytatódott az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók számának emelkedése, másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 2. héten - tudatta az Országos Epidemiológiai Központ a honlapján, szerdán.


A 3. héten az országban mintegy 28 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év harmadik hetében az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma a 2. héthez képest.


A betegek 28,2%-a gyermek, 41,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 23,4%-a középkorú, 6,6%-a 60 éven felüli volt. Az előző héthez képest nőtt a gyermekek érintettsége, ezen belül a 10 éven aluliak megbetegedési gyakorisága emelkedett a legerőteljesebben, mintegy kétszeresére. A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 158 fő kórházi ápolása vált szükségessé, a kórházi felvételek száma több mint kétszeresére emelkedett az előző héthez viszonyítva.


A jelenlegi szezonban 2011. január 23-ig összesen három influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ. Az elhunyt személyek közül egy betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus és két betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. Egy elhunyt beteg a 35-59 évesek, két beteg pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott a központ közleménye szerint. Valamennyien egy vagy több krónikus alapbetegségük miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek voltak. Az idei év első halálos áldozata egy 38 éves férfi volt Magyarországon, melyről január 12-én adott hírt az ÁNTSZ.


A 3. héten feldolgozott 298 vizsgálati anyag virológiai vizsgálata során összesen 37 esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, ebből 33 esetben az H1N1-vírust mutatták ki a tesztek.


Somogy megyében kétszeresére nőtt, s ezzel meghaladta a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten - közölte megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. Négy beteg kórházba került, de intenzív ellátás egyikük esetben sem vált szükségessé.


Jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők száma Győr-Moson-Sopron megyében is az elmúlt héten. Százezer lakosból 388-an fordultak orvoshoz influenzára jellemző panaszokkal, míg egy héttel korábban ez a szám 215 volt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite