2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKézműves kiállítás és gasztronómiai fesztivál Varsányban

Kézműves kiállítás és gasztronómiai fesztivál Varsányban


Nemzetközi kézműves kiállítást és gasztronómiai fesztivált rendeznek a Nógrád megyei Varsányban csütörtöktől vasárnapig. A négynapos programban lesz ételkóstoló és viseletbemutató, de a kovácsmesterséget vagy a fafaragást is megpróbálhatják a látogatók - tájékoztatta az MTI-t Varsány polgármestere kedden.

étel


Pintérné Kanyó Judit elmondta, hogy a rendezvény nemzetközi kézműves kiállítás megnyitásával kezdődik. Nógrád megyei, ragyolci és füleki kézművesek termékeit mutatják be, köztük szalma- és rongybabákat, hímes tojásokat, népművészeti babákat, kerámiákat, csuhékat, hímzéseket, horgolásokat, kovácsolt termékeket és fafaragásokat. Az Élő népművészet, településünk hagyományai című pénteki program keretében lesz viseletbemutató, babakészítés és hímzés, a közösségi házban pedig helyben előállított sajtot és mézet lehet vásárolni.


A Tájak, ízek, kultúrák elnevezésű fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg szombaton, ekkor varsányi menyecskék kínálják majd a palóc gasztronómia - a helyszínen, kemencékben és katlanokban készülő - remekeit. Vasárnap a Kézművesportán várják a vendégeket, ahol a varsányi Király Bálint a kovácsmesterség rejtelmeibe, a nógrádsipeki Kanyó Balázs pedig a fafaragás művészetébe avatja be az érdeklődőket.


A polgármester közlése szerint a Kézművesportát szombaton adják át. A régi parasztházat 2008-ban vásárolta meg a Nógrád Turizmusáért Egyesület: az épület lesz a megyei falusi vendéglátók és a megyei kézműves egyesületek székhelye, valamint a kézművesek alkotóháza is. A portán két vendégszobát és két, különböző foglalkozásokra alkalmas műhelyt alakítottak ki, az 50 fő befogadására alkalmas nyitott színben pedig kemencével is lehet dolgozni.

ezo_banner

HIRDETÉS


A három egyesület és a varsányi önkormányzat közösen rendezi a programot, amelyen a község lengyel, szlovák, román és bajor testvértelepüléseinek képviselői is részt vesznek.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite