2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKézműves remekek pályázata Nógrád megyében is

Kézműves remekek pályázata Nógrád megyében is


Nógrád megyei alkotók jelentkezését is várják a Magyar Kézműves Remek pályázatra, melynek előzsűrizésére 2017. augusztus 15-ig várják a pályaműveket. A második fordulóba az előzsűrizés során továbbjutott kézműves munkák kerülnek.

kézműves remek

A Nógrád megyei Bocsi Éva babakészítő-mester mutatja nyertes művét a Magyar Kézműves Remek cím átadási ünnepségén 2012-ben, a Mezőgazdasági Múzeumban. Fotó: MTI-archív


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége ebben az esztendőben is meghirdette a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, a minőségi kézműipari termékek bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése, javítása, illetve a magyar kézműiparban a vállalkozói kultúra elmélyítése és piaci helyzetük javítása a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, bővítése és termékeik bemutatása révén.


A „Magyar Kézműves Remek" elismerő cím adományozása egy adott tájegység, régió egyedi arculatát és jellegzetességeinek megőrzését is erősíti, mivel a kézműves hagyomány és a turisztikai vonzerő kölcsönhatása és egymásra épülése a helyi vállalkozók számára tartósan munkaalkalmat, megélhetést teremthet.


Ebben az évben két kategóriában, azokon belül pedig két alkategóriában várják a pályázatokat. A művészi kézműipar kategórián belül „Tradicionális kézműipar- népi mesterségek, népi iparművészet" és „Iparművészeti kézműipar - művészeti kézműipar" alkategóriákban, míg a kézműipar kategóriában „Mai kézműipar" és „Gasztronómiai kézműipar - kézműves élelmiszerek, italok"kategóriákban lehet nevezni.


A pályamunkákat elismert szakértőkből álló grémium a pályázati felhívásban közzétett követelmények alapján zsűrizi. A döntés meghozatalában kiemelt követelmény a termékek eredetisége, egyedisége, a kivitelezés kiváló minősége, a funkcióhoz és formához igazodó kiemelkedő esztétikai színvonala, maradandósága, értékállósága, valamint turisztikai hasznosíthatósága, értékesíthetősége.


Pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, művészi kézműves, iparművész, aki (amely) a pályázatban kiírt terméket állít elő. Egy pályázó összesen két pályázatot nyújthat be. A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 15. További információk az nkik.hu weboldalon érhetők el.


A Magyar Kézműves Remek elismerő cím megalapítása óta bebizonyosodott, hogy a magyar kézművesek, alkotók valódi értéket képviselnek. A pályázat elismertségét jelzi, hogy míg az induláskor, 2002-ben 27, addig 2016-ben már 100 színvonalas pályamű érkezett a versenyre. Tavaly a zsűri 43 terméknek adományozott Magyar Kézműves Remek címet.


Az idei Magyar Kézműves Remek elismerések átadására várhatóan 2017. szeptemberében kerül sor, melynek helyszínét még nem véglegesítették. A legjobb munkákból álló kiállítást - az ünnepélyes megnyitót követően -a nagyközönség több napon át látogathatja majd.

 

NÓGRÁD24 - Vaskor István


2017-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite