2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
KultúraKiadják Mussolini naplóit

Kiadják Mussolini naplóit


MussoliniHamarosan olvashatók lesznek Benito Mussolini 1935-39 közötti feljegyzései, mivel ősszel kiadják a történészek által vitatott eredetű kéziratot.

Öt éven át mindennap naplót írt a Duce az olasz Vöröskereszt által kapott naptárokba fekete tintával, és bár sorait kézzel írta, keveset javított a szövegen. Alig húzott át szót vagy törölt ki mondatot. A szöveg az ötvenes éveiben járó fasiszta vezér személyes benyomásait őrizte meg, és számos meglepetést tartogat. Az utolsó hónapok feljegyzései arról tanúskodnak, hogy Mussolini egészen 1939-ig tartott a háborútól, és minden eszközzel megpróbálta elhárítani.
A kevesek, akik már olvasták a naplókat, azt állítják, megdöbbentő, milyen véleménnyel volt Mussolini a hozzá hű katonai vezetőkről.
A Duce naplói novemberben jelennek meg a Bompiani kiadó gondozásában. Három éve tudni létezésükről, de a kiadónak mostanra sikerült megállapodni a naplók megtalálójával és Mussolini örököseivel. Mussolini naplói (I diari di Mussolini) címmel, összesen öt kötetben adják ki, novemberben az elsőt, majd félévenként mindig újabbat publikálnak.
Olaszország a második világháború óta kereste Mussolini naplóit. Több hamisítvány került elő, például az a harminc kötet, melyet 1957-ben anya és lánya, Rosa és Amalia Panvini talált meg szintén vöröskeresztes naptárak oldalaira feljegyezve. Ezt a hamis naplót az olasz bíróság bezúzásra ítélte. Ugyanez lett a sorsa a fasiszta Roberto Farinacci 1943-as naplójának: a Rizzoli kiadó a kész könyvet semmisítette meg.
A tekintélyes könyvgyűjtőként ismert Marcello Dell'Utri kormánypárti szenátor 2007-ben jelentette be, hogy megtalálta Mussolini naplóit. Dell'Utri felfedezését az olasz történelemtudósok és a sajtó is kétkedéssel fogadta. Ugyanezt a kéziratot a kilencvenes évek elején a londoni Sotheby's aukciós ház szakértői hamisnak tartották. A Bompiani mégis üzletet látott a naplók publikálásában.

Forrás: MTI/HÍR PORT4

2010-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite