2020. február 23., - Alfréd
Keresés a tartalomban
BulvárKiadja Polanskit Svájc? A rendezőnek meg kell jelennie az amerikai bíróság előtt

Kiadja Polanskit Svájc? A rendezőnek meg kell jelennie az amerikai bíróság előtt


Elutasította a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság Roman Polanski rendezőnek arra vonatkozó kérelmét, hogy ügyét távollétében zárják le.

Roman Polanski


A testület helyi idő szerint csütörtökön meghozott döntésével a kérelem ügyében januárban kihirdetett első fokú ítéletet hagyta helyben. Akkor a bíróság a beadványt elutasítva úgy rendelkezett, hogy a 76 éves rendezőnek személyesen meg kell jelennie az ellene több mint három évtizede folyó eljárás lefolytatására, ami feltételezi Svájcból történő kiadatását.


A fellebbviteli testület állásfoglalása szerint a Polanskit képviselő ügyvédek nem tudták kellőképpen alátámasztani, hogy az alacsonyabb fokon eljáró bíró helytelen döntést hozott.
A rendező jogi képviselőinek szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy az ügyvédek benyújtanak-e újabb fellebbezést. Szakértők szerint legfeljebb Kalifornia állam legfelsőbb bíróságához fordulhatnának, de esélyeik nem túl jók.


Az áldozat nem kér az eljárásból
Az elutasító ítélet nem sokkal azután született, hogy a Polanski által 33 évvel ezelőtt megrontott lány - ma már a negyvenes éveiben járó háromgyerekes anya - az egész ügy megszüntetését kérte, mondván hogy a történtek felhánytorgatása újfent áldozattá tenné őt.


Roman Polanski ellen évtizedekig elfogatóparancs volt érvényben, amiért megszökött az igazságszolgáltatás elől. A rendezőt 2009 szeptemberében Svájcban vették őrizetbe, több mint két hónapig börtönben volt, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe helyezték. Azóta is gstaadi házában várja, hogy a svájci hatóságok döntsenek az Egyesült Államokba történő kiadatásáról.
Polanski annak idején elkábított egy 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Tettét vádalku keretében el is ismerte, de nem sokkal később az Egyesült Államokat elhagyva Franciaországba menekült.

2010-04-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite