2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
NagyvilágKiesik a Magyar Koalíció Pártja és a Híd a szlovák parlamentből?

Kiesik a Magyar Koalíció Pártja és a Híd a szlovák parlamentből?


Nem hozott kedvező eredményt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt számára az a felmérés, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban, két nappal a szlovákiai parlamenti választások előtt.

Pozsony


A Közvélemény-kutató Intézet (AVVM) által május végén és június elején készített felmérésből kiderült, hogy az MKP-ra a megkérdezettek 4,7 százaléka szavazna, míg a Hídra kerek öt százalék. Ha valóban ilyen eredmény születne, akkor az MKP nem kerülne be a parlamentbe, míg a Híd éppen hogy csak teljesítené az ötszázalékos küszöböt.


Tény azonban, hogy a magyar pártok esetében a szlovákiai felmérések gyakorlatilag mindig torzítanak, mert választóik döntő mértékben az ország déli régióiban élnek, így egy átfogó kutatással nehéz pontosan meghatározni támogatottságukat, amely alapvetően regionális.

Nyerő helyzetben a SME


Az AVVM szerint szintén a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a választást 31,6 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15 százalékkal. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH) 10,4 százalékos támogatottsággal.

Rajtuk kívül bejutna még a 150 tagú képviselőházba a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,3 százalékkal, a néhány hónapja alakult Szövetség Európa Nemzeteiért (AZEN) 6,2 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal.


Meciar is kiesne

A Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 4,2 százalékos támogatottsággal az MKP-hoz hasonlóan ugyancsak nem kerülne be a parlamentbe.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatilag ismeretlen AZEN bejutását a törvényhozásba eddig csak az AVVM mérte, amely a kisebb közvélemény-kutató intézetek közé tartozik. Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite