2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonKihirdetik a pártszavazás eredményét az MSZP-ben

Kihirdetik a pártszavazás eredményét az MSZP-ben


Az MSZP választmányának mai ülésén hirdetik ki a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazás eredményét.

MSZP logo2


A június 22-e és 28-a között megrendezett voksoláson az MSZP tagjai arról határozhattak, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthették, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is dönthetett, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás eredményességének feltétele, hogy az MSZP tagjainak negyede azonosan válaszoljon a feltett kérdésekre. Egyelőre csak azt tudni biztosan, hogy a részvételi arány meghaladta a 25 százalékot, a szavazatok megoszlását a mai választmányi ülésen ismertetik. Mesterházy Attila pártelnök mindenesetre azt közölte: az alapszabály módosításának folyamatában figyelembe veszik a voksoláskor adott válaszokat, függetlenül attól, hogy az eredményes volt-e.

A Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc a napokban átütő politikai sikernek nevezte a pártszavazást, és többször kétségbe vonta az MSZP tagnyilvántartásának megbízhatóságát, vagyis azt, hogy a szocialista pártnak 32 ezer tagja van. Ez pedig kulcskérdés az eredményesség megállapításakor, és újabb vitákhoz vezethet, ha a voksolás sikere kevésen múlt.

Ezt vetíti előre, hogy a Demokratikus Koalíció pénteki közleményében azt írta: a voksoláson részt vevő 9200 ember az MSZP aktív tagságának túlnyomó többségét alkotja, mintegy 80 százalékuk pedig támogatta a Gyurcsány-platform felvetéseit. A tömörülés szerint azonban a pártvezetés "a nyilvánvalóan valótlan taglétszámra hivatkozva adminisztratív úton próbálja megakadályozni" a szavazás eredményessé nyilvánítását.

A pártszavazás az MSZP alapszabályának módosítására irányult, azzal kapcsolatban pedig ősszel a kongresszus mondhatja ki a végső szót. Mindez sajátos helyzetet teremt, hiszen a szocialisták két héttel ezelőtti kongresszusán kétharmados többséggel olyan határozati javaslatot fogadtak el, amely arra kérte a Demokratikus Koalíciót, hogy fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását.

Az MSZP-választmány nyári szünet előtti utolsó - zárt - ülésén mindemellett Mesterházy Attila pártelnök értékeli az ország és a szocialista párt elmúlt fél évét.

Ezt követően a Lendvai Ildikó vezette programtanács által készített Iránytű című dokumentumot ismerhetik meg a választmányi tagok. Ennek célja meghatározni az MSZP politikájának alapelveit, kifejtve azt is, hogy mely pontokon szükséges változtatni.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite