2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonKijelölték az új kolontári biztonsági védőgát nyomvonalát

Kijelölték az új kolontári biztonsági védőgát nyomvonalát


mĂşholdrĂłlKijelölték annak az újabb, mintegy másfél kilométer hosszú biztonsági védőgátnak a nyomvonalát, amelyet az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó közelében, a vasúti töltések mellett, a timföldgyár által már megépített kettesszámú körgát nyomvonalán építenek Kolontárnál.


A kivitelezés a jövő héttől megkezdődhet - tudta meg az MTI tudósítója a Veszprém megyei településen. A sérült zagytározó kiszakadt részét egy védőfallal vasárnap reggelre már körbevették, hogy ne juthasson ki további szennyezőanyag, és megépült a lúgos vizet lecsapoló és elvezető árok is.
A tíz halálos áldozatot követelő katasztrófát követően a vízügyi szakemberek, egy hét alatt már megépítettek egy 620 méter hosszú, talpazatánál 25 méter széles és 5 méter magas, koronájánál 6 méter széles gátat, amely kettészeli az iszappal elöntött települést. A védmű összköltsége akkor meghaladta a 115 millió forintot annak ellenére, hogy az építéshez használat földért és kövekért, valamint a szakértői kivitelezésért nem fizettek.

A már fűmaggal bevetett töltésoldalú, bazaltkövekkel megerősített gát megépítése miatt a polgármesteri hivatal és templomdomb, valamint a Torna-patak közötti Kossuth és Malom utcában tíz házat kellett elbontani, mert egy esetleges újabb iszapömlésnél visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna Kolontár települést.

A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, és azt a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek kell állnia, vagy kiviteleznie.

Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár, Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket és szabályozott medrekben kiengedi.

A Mal Zrt. a katasztrófát követően már épített egy hármas körgátat, de a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek szerint az alkalmatlan egy esetleges újabb gátszakadás során kizúduló vörösiszap megállítására, illetve mederben tartására.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite