2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonKilakoltatási dömping indulhat áprilisban

Kilakoltatási dömping indulhat áprilisban


KilakoltatásA szabályozás lehetőséget ad a pénzügyi szervezeteknek arra, hogy az adós számára jellemzően méltányosabb eljárást biztosító végrehajtót megkerüljék. Idén akár több tízezer lakást is elárverezhetnek azt követően, hogy április közepén lejár a kormány februárban hozott lakás-árverezési moratóriuma - írja a Népszabadság.


A lap idézi Lénárd Mariannt, a Banki Hitel Károsultak Egyesületének (BKHE) elnökét, aki szerint ma már havonta ezer-ezerötszáz bajba jutott adós keresi meg őket.
A cikkben Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség vezetője a problémák között a szabályozás hiányosságait említi. Hiába kell az értékesítendő ingatlan kikiáltási árát az ingatlan árának 70 százalékában megszabni, ha a hitelező bank és pénzintézet tetszőlegesen állapítja meg az ingatlan árát.
Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a végrehajtók munkáját törvény szabályozza, addig a magáncégek, aukciósházak értékesítései szabályozatlanok. A kamarai elnök szerint a probléma lényege: a szabályozás lehetőséget ad a pénzügyi szervezeteknek arra, hogy az adós számára jellemzően méltányosabb eljárást biztosító végrehajtót megkerüljék. A végrehajtó ugyanis afféle "csődgondnokként" jár el.


A lap újságírójának a Magyar Fejlesztési Banknál azt mondták, hogy még nem érkezett olyan hitelkérelem helyi önkormányzattól, amelyet bajbajutott adós lakásának megvásárlásához igényeltek volna.
Az adósság átütemezésére tavaly nyár óta van lehetőség, de - a Banki Hitel Károsultak Egyesületének elnöke szerint - a pénzintézetek részéről "döbbenetes" érdektelenséget lehet tapasztalni. Példaként a nyomtatványok hiányát említi az egyesületi elnök.

 

 

2010-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite