2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Zöld zónaKilenc napig úszott egyfolytában egy jegesmedve

Kilenc napig úszott egyfolytában egy jegesmedve


Az Alaszkától északra fekvő Beaufort-tenger körül élő medvéket tanulmányozó kutatók szerint ez a kitartási rekord a klímaváltozás eredménye lehet. A jegesmedvékről ismeretes, hogy a szárazföld és az úszó jégtáblák között úsznak, hogy fókákra vadásszanak.

jegesmedve


Ám a kutatók szerint, a növekvő tengerijég-olvadás miatt a medvéknek egyre nagyobb távolságokat kell leúszniuk, mellyel egészségüket és a jövőbeli generációkat veszélyeztetik. A Polar Biology folyóiratban megjelent tanulmányukban az amerikai földmérő hivatal csapata a hosszútáv-úszás első bizonyítékát tárja fel a jegesmedvék - Ursus maritimus - esetén. "Ez a medve folytatólagosan úszott 232 órán át, 687 kilométert tett meg 2-6 fokos vízben" - mondja George M. Durner, zoológus. „Lenyűgözött minket, hogy egy állat, mely idejének nagy részét a tengeri jég felszínén tölti, megállás nélkül ilyen sokáig tud hideg vízben úszni."


Bár már korábban is figyeltek meg jegesmedvét nyílt vízen, ez az első alkalom, hogy egy egész utat követtek figyelemmel. GPS-es nyakörvet helyezve a nőstény medvére, a kutatók két hónapon át pontosan követni tudták mozgását, míg vadászterületet keresett. A kutatók a nyakörv adatai és egy bőr alá ültetett hőmérővel azt is meg tudták határozni, amikor a medve éppen a vízben volt. A tanulmány azt mutatja, hogy ez az epikus utazás óriási költséggel járt a medvére nézve. „Az egyed testzsírjának 22 százalékát és egyéves bocsát veszítette el két hónap alatt" - mondja Durner. "Energia szempontjából ezen hosszú távú úszás egyszerűen sokkal költségesebb volt a bocs számára, mint az anyának."


Durner szerint a Beaufort-tengeren fennálló feltételek egyre nehezebbek a jegesmedvék számára. "Az elmúlt évtizedekben - 1995 előtt - az alacsony koncentrációjú tengeri jég a nyarak folyamán is fennmaradt a Beaufort-tengerben lévő kontinentális talapzatnál. Ez azt jelenti, hogy az elszigetelt úszó jégtáblák, vagy a tengeri jég és a szárazföld közötti úszás távolságai és a költségei relatíve kicsik voltak a medvék számára. A hosszú nyári olvadás, mely ma már tipikusnak tűnik a Beaufort-tengeren, valószínűleg megnövelte az úszás költségét a mackók számára."


A jegesmedvék az Északi-sarkkörön élnek és kalóriában gazdag gyűrűs fókákkal - Pusa hispida - táplálkoznak, hogy életben maradjanak a fagyos körülmények között. A fagyott tengeri jégen vadásznak prédára. Ez az élőhely a hőmérsékletnek megfelelően változik. "A tengeri jégtől való ezen függőség miatt a jegesmedvék az egyik legnagyobb veszélyben lévő emlőscsoport a klímaváltozás miatt" - mondja Durner.


A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a jegesmedve sérülékeny fajként van besorolva.


Forrás: BBC/HÍR PORT24

 

 

2011-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite