2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
NagyvilágKilencvenhét halott a lengyel elnöki gép katasztrófájában - megtalálták a fekete dobozokat

Kilencvenhét halott a lengyel elnöki gép katasztrófájában - megtalálták a fekete dobozokat


Lech KaczynskiAzonosították Lech Kaczynski államfő holttestét is - az oroszországi Szmolenszk repülőterének közelében bekövetkezett szerencsétlenséget pilótahiba okozhatta. Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében, a katasztrófát senki sem élte túl.


A gépen a lengyel elnök és más magas rangú vezetők, közöttük a nemzeti bank kormányzója, a hadsereg több vezetője, így a vezérkari főnök, az összes haderőnem vezetője, egyházi személyek a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely van az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékére.


Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is.
Lengyelországban Bronislaw Komorowski, az alsóház elnöke, aki az alkotmány értelemében ellátja az ügyvezető elnöki tisztet, egyhetes nemzeti gyászt rendelt el. A házelnöknek két héten belül ki kell írnia az elnökválasztást, amelyet a kiírás után legkésőbb két hónapon belül meg kell tartani.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetlenül a lengyel néphez fordult a Lech Kaczynski lengyel elnököt is szállító repülőgép szmolenszki katasztrófája kapcsán, és azt ígérte, hogy a katasztrófa okait a lehető legalaposabban kivizsgálják. Az államfő bejelentette: április 12-ét nemzeti gyásznappá nyilvánítja Oroszországban a szmolenszki katasztrófa miatt.


A helyszínen a kora délutáni órákban megtalálták a lezuhant gép mindkét fekete dobozát, és a szakértők már hozzá is kezdtek vizsgálatukhoz - jelentette be Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere. Sojgu azt is elmondta: bejárta többször is a területet, és bizonyos, hogy a gép nem csak magasságban, hanem irányban is eltért a kifutópályához vezető úttól, legalább 150 méterrel. A miniszter közölte, hogy a halálos áldozatok száma 97. Megtalálták Lech Kaczynski holttestét is - jelentette Horváth Júlia, az MTI tudósítója.


Donald Tusk lengyel és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, valamint az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, volt kormányfő a szerencsétlenség színhelyére utazott.
Kaczynski elnök elődei, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski megdöbbenésesüket fejezték ki a gyászhír hallatán. "Hetven éve Katynban a szovjetek likvidálták a lengyel elitet. Ma annak a lengyel elitnek a tagjai haltak meg ott, akik azért utaztak oda, hogy az 1940-ben megölt lengyelek előtt leróják kegyeletüket" - mondta Lech Walesa.


A világ vezetői részvétüket fejezték ki a lengyel népnek és az áldozatok hozzátartóinak. Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén. Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni.


A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a szombati repülőgép-szerencsétlenség áldozataira. Részvétét nyilvánította az összes magyar parlamenti párt is.


Barack Obama amerikai elnök közleményében kiemelte: az Egyesült Államokban Kaczynski elnököt nagyra becsülték mint a szabadság és az emberi méltóság iránt elkötelezett vezetőt. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a lengyel hazafiról és egyben az Európai Unió elkötelezett hívéről emlékezett meg. Részvétét fejezte ki XVI. Benedek pápa, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, az Európa Tanács, továbbá Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, II. Erzsébet angol királynő, valamint számos más európai ország vezetője.

2010-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite