2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
NagyvilágKimondta az igent a hercegi pár

Kimondta az igent a hercegi pár


Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága a londoni Westminster apátságban házastársakká nyilvánította Vilmos herceget és Kate Middletont.

esküvő01


Közép-európai idő szerint 12 óra 19 órakor kimondta az igent a londoni Westminster apátságban Vilmos brit trónörökös és menyasszonya, Catherine Middleton. Vilmost és Catherine-t - miután elmondták házassági fogadalmukat - Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága házastársakká nyilvánította.


A házasság pillanatától Vilmos a Cambridge hercege, felesége, Katalin pedig a Cambridge hercegnője címet viseli. Katalin hercegnőt - férjéhez hasonlóan - megilleti a "Királyi fenség" megszólítás is. A frigy megkötése és az egyházi énekek, valamint a brit himnusz elhangzása után Vilmos és Katalin az apátság Hitvalló Eduárd sírját is őrző kis mellékkápolnájában, a világ figyelmétől elzárva aláírta a házassági anyakönyvet.


Kate Middleton mától Katalin hercegnő


Az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodója - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - polgári származású házastársat választott. A 29 esztendős Katalin hercegnő tisztes jómódban élő közrendi családban nőtt fel. Édesanyja, Carole a British Airways légi utaskísérője volt, Michael Middleton, a papa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.


Az utóbbi években azonban a szülők igen sikeres családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúrkellékek internetes forgalmazásával foglalkozik. Middletonékat a kisvállalkozás sikere mára milliomossá tette. A királyi ház és a Middleton-család sorsa ugyanakkor nem a londoni koronázótemplomban pénteken megkötött friggyel fonódik össze első ízben.


Katalin hercegnő édesanyja, Carole Goldsmith apai ági felmenői ugyanis az észak-angliai Durham környékének szénbányáiban dolgoztak vájárként - és e bányák tulajdonosai akkoriban a Bowes-Lyon család, vagyis Erzsébet anyakirálynőnek, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának felmenői voltak.


Sztárvendégek és rejtélyek övezte menyasszonyi ruha


A pénteki esküvői szertartásra 1900 vendég volt hivatalos, köztük négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai. Jelen volt mások mellett Sir Elton John, a nemzetközi pop-rock szupersztárja és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer. Megjelent David Beckham, az angol labdarúgás nem kevésbé ismert világsztárja és felesége, Victoria, a Spice Girls lány-popbanda egykori énekesnője is, aki mára nemzetközileg elismert divattervezővé és Katalin hercegnő ruháinak jövőbeni főtervezőjévé lépett elő.


Katalin esküvői fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsont-fehér színekben játszó ruháját azonban nem ő, hanem Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készítette. Az esküvő pillanatáig mind a ruha kinézetét, mind a tervező kilétét szigorú titok övezte.


Százezrek ünnepelték a helyszínen az ifjú párt


Vilmos és felesége az esküvői szertartás után az 1902-ben gyártott, négylovas, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatott az apátságból a brit királyi család fő londoni rezidenciájához, a Buckingham-palotához, az udvari lovasság díszegységének kíséretében, az útvonal mentén felsorakozott százezrek üdvrivalgása közepette.


E hintó használatát az tette lehetővé, hogy a baljós előrejelzések ellenére végül is az esküvőig nem eredt el az eső Londonban, sőt időnként a nap is kisütött. II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg mindazonáltal zárt hintóban követte Vilmost és Katalint a palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton.


A trónörökösi esküvő időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Az idén lenne 50 éves az 1997-ben, autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő, és ugyancsak idén lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója. Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a vőlegény nagyszülei számára. Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő a múlt héten töltötte be 85. életévét, az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg pedig hamarosan 90. születésnapját ünnepli.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite