2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonKint tüntettek, bent szavaztak - elfogadták a Fidesz nyugdíjjavaslatát

Kint tüntettek, bent szavaztak - elfogadták a Fidesz nyugdíjjavaslatát


Megszavazta a parlament Lázár János és Balsai István javaslatát. Csökkenthetők és szociális ellátássá alakíthatók a korhatár előtti nyugdíjak.

parlament02


Csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, megszüntethető az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás - döntött az Országgyűlés hétfőn, elfogadva a Fidesz által kezdeményezett alkotmánymódosítást. Lázár János, Balsai István és Talabér Márta javaslatáról az MSZP kezdeményezésére név szerinti szavazással döntött a Ház. Az MTI összesítése szerint a kormánypárti képviselőkön kívül csak a független Pősze Lajos támogatta azt.


Az indítvánnyal kapcsolatban Lázár János korábban azt hangsúlyozta: az az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.


Szijjártó Péter az MTI-nek szombaton elmondta: azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.


Nincs megegyezés a rendvédelmisekkel


A szakszervezeti vezetők kedden reggel találkoznak ismét Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ma sem született megegyezés a korkedvezményes nyugdíjról a kormány és a szakszervezetek között - hangzott el szintén az MTV Híradójában. A rendvédelmi szakszervezetek egy része erről Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. A szakszervezeti vezetők kedden reggel találkoznak ismét Orbán Viktor miniszterelnökkel.


Az MTV Híradójának tudósítása szerint szakadó esőben is kitartottak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíj-rendszerét érintő változások ellen tüntetők. A Parlamenttől a Belügyminisztérium elé vonultak. Oda, ahol a 15 rendvédelmi szakszervezetből 13 a kormánnyal tárgyalt. Se elfogadni se tudomásul venni nem tudjuk a kormány beterjesztését a nyugdíjakra vonatkozó változást és az aktív állományra vonatkozó szigorításokat. Holnap reggel folytatjuk. Reggel 7-kor a miniszterelnök fogadja a szakszervezeteket" - mondta a Híradónak Powell Pál a Rendvédelmi Szervek Delegációjának vezetője.


A kormány javaslata szerint megszűnne a korkedvezményes nyugdíj jelenlegi rendszere. A már nyugdíjas, 57 évesnél fiatalabbakat visszahívnák a hivatásos szolgálatba dolgozni. Aki nem fogadja el az állam által felkínált munkát, az 16 százalékos adóval csökkentett juttatást kapna. Akiről pedig kiderül, hogy feketén dolgozik, attól megvonhatnák ezt. A rendvédelmisek esetében a korkedvezményes nyugdíj elnevezést is megváltoztatnák.


A miniszterelnök a TV2 Napló című műsorában azt mondta: emberséges módon, de végigviszik a nyugdíjszabályokat érintő változásokat. "Az ország azt nem tudja elfogadni, hogy azok akik felesküdtek a rendre, azok füstbombákat dobálnak, vízcsapokat törnek túllépik a törvény által megengedett határokat, fenyegetőznek ez azt jelenti, hogy dezertáltak és átáltak a rendetlenség oldalára" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.


A bíróság közben lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetfő főtitkárát. A érdekképviseleti vezetőt korábban a többi szakszervezet kérésére nem hívták meg a kormánnyal folytatott tárgyalásokra, pénteken pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt vették őrizetbe.

 

Forrás: MTI/MTV/TV2/HÍR PORT24

2011-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite