2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágKirgizisztánban több ezer gyászolóval eltemették a zavargások halottait

Kirgizisztánban több ezer gyászolóval eltemették a zavargások halottait


Több ezer ember gyűlt össze szombaton a kirgiz főváros közelében lévő egyik temetőben, hogy eltemesse a minapi zavargások több halálos áldozatát. Az áldozatok száma 79-re nőtt az egészségügyi minisztérium friss jelentése szerint, három ember az éjszaka belehalt sebesülésébe.


A Biskektől 40 kilométerre található Ata-Bejt helység temetőjében 16 áldozatot temettek el. Jelentések szerint 3-7 ezer gyászoló gyűlt össze, hogy búcsút vegyen tőlük. A szertartáson részt vettek az új, ideiglenes kormány tagjai. Roza Otunbajeva, az egyelőre csak Oroszország által elismert átmeneti kormány feje beszédében a haza hőseinek nevezte az eltávozottakat. "Ez a (bukott) rendszer a nép ellenségévé vált, mert hazafiakra, a nemzet legjobb fiaira lőtt, de mi mindent megteszünk azért, hogy egy igazságos államhatalom jöjjön létre" - mondta Otunbajeva, a Kurmanbek Bakijev vezette diktatórikus rendszerre utalva.


"Igazi demokráciát teremtünk, mert ha nem, azt nem bocsátják meg nekünk halottaink" - tette hozzá Omurbek Tekebajev, Otunbajeva helyettese. A ceremónia elején felravatalozták az áldozatokat. A ravatalozóban van egy emlékmű, amelyet a sztálini elnyomás áldozatainak tiszteletére emeltek.
A szombatra virradó éjjel jelentősebb incidensek nélkül telt el Kirgizisztánban, és napközben is nyugalom volt az országban. Bakijev megdöntött elnök az ország déli részén, Dzsalálábád régióban tartózkodik, ahol az ő hívei vannak többségben. Szombatra eredetileg hagyományos népi gyűlést (kurultajt) hívtak össze városba, és ezen megválasztották volna a régió új kormányzóját, de ezt végül nem tartották meg a gyászra való tekintettel.


Otunbajeva csütörtökön szabad elvonulást ajánlott a szerdai véres összecsapások kiprovokálásával megvádolt Bakijevnek, ő azonban visszautasította az ajánlatot.

2010-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite