2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonKiszivárgott, hogy ki lesz a Fidesz államfőjelöltje

Kiszivárgott, hogy ki lesz a Fidesz államfőjelöltje


Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, neve elhallgatását kérő pártbeli forrás. Az egyetlen fideszes forrásból származó információ szerint Áder János felkérése nem volt kérdéses, annyira biztosra mentek, hogy a fideszes EP-képviselő nem is volt jelen a mai kibővített elnökségi ülésen.

Áder János


A forrástól származó információink szerint az ülés államfőjelölésre vonatkozó része már be is fejeződött, tudósítónk szerint már többen is - köztük Pokorni Zoltán , Kövér László, Kubatov Gábor, Balog Zoltán - elhagyták a miniszterelnöki irodát - írja a hvg.hu
A következő lépés az lesz, hogy Orbán Viktor elkészíti a határozattervezetet, amelyet majd hétfőn nyújt be a frakciónak a jelölésről és ezt követően összegyűjtik a szükséges aláírásokat.


Van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná is a tisztséget - ez derült ki Kövér László házelnök szavaiból a Fidesz pénteki elnökségi üléséről távozóban az MTI tudósítása szerint. Nevet nem mondott, azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.


Arra az újságírói kérdésre, van-e olyan jelölt, aki jelezte, hogy elvállalná a tisztséget, az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke azt válaszolta: "bizonyára, máskülönben nehéz lenne a hétfői frakcióülésen előterjesztést tenni" a leendő köztársasági elnök személyére. Megjegyezte azt is, hogy addig, "ha nem muszáj", már nem lesz elnökségi ülés, miután most meghallgatták Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatását.

Az esetleges jelöltségét firtató felvetésre úgy reagált: miután nem kérték fel hivatalosan, "ezt a kérdést értelmetlen megválaszolni". Kövér László azt is elmondta, hogy az előzetes hírekkel ellentétben - a köztársasági elnöki posztra legesélyesebbnek tartott - Áder János fideszes európai parlamenti képviselő nem vett részt az elnökségi ülésen. Ezt úgy magyarázta, hogy a politikus nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg őt.


Arra a kérdésre, hogy az elnökségi ülésen is kinyilvánította-e, amit már korábban kifejtett, azaz hogy Áder Jánost tartja a legalkalmasabbnak a posztra, úgy felelt: mivel véleményét ismerik az elnökségi tagok, ezért erre nem volt szükség. A Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a képviselőcsoport hétfői ülésén tesz javaslatot az új államfő személyére.


Lázár János , a Fidesz frakcióvezetője kedden - miután tárgyalt az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselőivel a szocialisták által az új köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott elvárásokról - azt mondta, pénteken tájékoztatja az ellenzéket az államfő-választási eljárásról. Orbán Viktor szerint a sajtóban megjelent nevekhez képest várhatóan semmilyen meglepetés nem lesz az államfőjelölt személyével kapcsolatban.


A miniszterelnök, a Fidesz elnöke ezt pénteken mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy a jelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban. "Ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz" - válaszolta Orbán Viktor.
A kormányfő közölte, pénteken elnökségi ülést tart a Fidesz az államfőjelöléssel összefüggésben, hétfőn pedig tanácskozik a kormánypárti frakciószövetség is. A korábbi bejelentések szerint utóbbi ülésen tesz majd előterjesztést Orbán Viktor az új köztársasági elnök személyére.

 

Forrás: hvg.hu/MTI/HÍR PORT24

 

2012-04-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite