2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
ItthonKiürítették Kolontárt a sérült iszaptároló további gyengülése miatt

Kiürítették Kolontárt a sérült iszaptároló további gyengülése miatt


pusztitas4Szombat reggel kiürítették Kolontárt, mivel tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja, Devecser lakosságát pedig felszólították, hogy készülődjön az esetleges kitelepítésre


A kitelepített embereket Ajkán helyezik el.Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI-vel közölte, hogy a kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombat kora reggel. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesítette a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk a települést. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Kolontár község kitelepítését 350 rendőr segíti és biztosítja.
A helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző megfigyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. Közölték: a rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a területzárási feladatok ellátása.
A Honvédelmi Minisztérium pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 320 katona és 127 technikai eszköz (közöttük autóbuszok is) a helyszínen vannak, és részt vesznek a kitelepítésben. A településen élők szemmel látható fegyelmezettséggel viselték a hatósági intézkedést, az előírásnak megfelelően egy táskával jelentek meg a sok tucatnyi autóbusznál, amely Ajkára szállította őket. A kitelepítés nem sokkal reggel 8 óra utánra befejeződött. A szakemberek szerint a tározóban lévő és szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma, mint amely hétfőn a településre zúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet.
Szombat reggel felszólították Devecser lakosságát, hogy készülődjön az esetleges kitelepítésre, pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait; rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni. A térségben tartózkodik Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.
Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól - közölték az MTI helyszínen lévő tudósítójával szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt. Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.
A szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 400 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, hamarosan el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke az MTI tudósítójának azt mondta, a lakosság kiürítésére "elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség", és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite