2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKiválóra minősült a Nógrád Táncegyüttes

Kiválóra minősült a Nógrád Táncegyüttes


Nógrád TáncegyüttesRangos minősítő „versenynek", a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának adott otthont október 16-17-én Salgótarján. A minősítő fesztiválon az idén 35 éves Nógrád Táncegyüttes fennállása legjobb eredményével kapott ismét kiváló minősítést.


A minősítő fesztivál rendszert a kilencvenes évek elején megalakuló Martin György Néptáncszövetség indította el, azóta kétévente tartanak hasonló megmérettetést. Idén a Nógrád Táncegyüttes kapta meg a szervezés nemes feladatát. A program a József Attila Művelődési és Konferencia Központban zajlott, több mint 600 táncos lepte el a kultúra salgótarjáni házát. A programot Székyné dr. Sztémi Melinda polgármester nyitotta meg. A városvezető méltatta az idén 35. születésnapját ünneplő Nógrád Táncegyüttest, külön megköszönve Szabó János és Paluch Norbert munkáját, majd a hagyományőrzés fontosságáról beszélt: - Felelősek vagyunk múltunkért, hagyományainkért - hangsúlyozta a városvezető, s hozzátette: - Azt kívánom Önöknek, mindannyiunknak, minden magyarnak, hogy az ősi kultúrát mindig legyen, aki őrzi, és továbbadja a jövő generációinak.


A polgármester gondolatai után dr. Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke köszöntötte a csoportokat, majd kezdetét vették a próbák és a bemutatók.
A zsűriben, mint ahogy minden évben, most is dr. Diószegi László elnökösködött. Segédei Dr. Ratkó Lujza néprajzkutató, Hortobágyi Gyöngyvér főiskolai tanár, Zsurávszky Zoltán a Budapest és a Honvéd Néptáncegyüttes vezetője, valamint Demarcsek György, a Nyírség Néptáncegyüttes vezetője voltak.


A hétvégén körülbelül 650 táncos fordult meg Salgótarjánban 18 csoportból, az ország minden tájáról érkeztek hozzánk (Békéscsaba, Sátoraljaújhely, Debrecen, Szécsény), de még határon túli együttesek is színpadra léptek (Pozsony, Nagyida). Itt voltak a matyók is Mezőkövesdről, és a híres betyár nevét viselő gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes is bemutatkozott. Mlinár Pál pedig, aki korábban közel 10 évig vezette a Nógrád Táncegyüttest, elhozta a fesztiválra szülőföldje együttesét, a Balassi Táncegyüttest Békéscsabáról.


A házigazda Nógrád Táncegyüttes közel fél órás művét, az „Itthon vagyok" című koreográfiát, szombat este mutatta be. A hazaszeretetről szóló darabbal elérték céljukat: amellett, hogy lenyűgözték a zsűrit és a közönséget, fennállásuk legmagasabb pontszámával, 138-al kiválóra minősültek.

 

Forrás: Nógrád24.hu

2010-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite