2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKiváltják a veszélyeztetett ingatlanokat Ipolytarnócon

Kiváltják a veszélyeztetett ingatlanokat Ipolytarnócon


Új helyre költözhetnek az árvízterületen élő ipolytarnóci családok, az érintett nyolc ingatlan kiváltását az Országgyűlés által elkülönített 50 millió forintból oldják meg - tájékoztatta Nagy Andor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden az MTI-t.

Ipolytarnóc

Korábbi felvétel!


Mint elmondta, a költségvetési törvényhez benyújtott, a parlament által elfogadott módosító javaslata alapján egyfajta kisajátításra kerül sor. Nagy Andor emlékeztetett, hogy a Nógrád megyei települést szinte minden évben elöntötte az árvíz, amikor az Ipoly szintje megemelkedett. A polgármester régóta küzd valamilyen megoldásért, hogy a bajba jutott embereknek ne kelljen minden évben ugyanazt a gondot elszenvedniük - tette hozzá a képviselő.


Közlése szerint a község önkormányzata 50 millió forintot nyert el az Ipoly gátjának megerősítésére, a hatósági vizsgálatok során azonban kiderült, hogy ekkora összegből nem lehet biztonságosan megoldani a gáterősítést. Az elnyert támogatást ezért visszaadták, és ezután adta be módosító javaslatát a családok elköltöztetésére - közölte. Szabó Tibor (Fidesz), Ipolytarnóc polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyeztető megbeszélést folytatott a Belügyminisztérium két munkatársával, akik helyszíni szemlét folytattak, fényképeket készítettek és magukkal vitték az ingatlanokkal kapcsolatos anyagokat.


Az 50 millió forint felhasználásáról, a lebonyolítás pontos menetrendjéről áprilisban-májusban kötnek szerződést a tárcával - tette hozzá a polgármester. A Nógrád megyei faluban nyolc ingatlanban kilenc családot érint a költözés, hét ház a Rákóczi, egy a Dankó Pista úton épült, az Ipoly árterén. 1995 júniusa és 2011. március 19. között huszonötször volt árvízvédelmi veszélyhelyzet Ipolytarnócon. Az első tíz évben hétszer volt áradás, 2006-ban háromszor, 2008-ban és 2009-ben kétszer-kétszer. 2010-ben tízszer öntött ki az Ipoly, legutóbb pedig tavaly márciusban sújtotta árvíz Ipolytarnócot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite