2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonKóka elárulta az SZDSZ-t?

Kóka elárulta az SZDSZ-t?

Kóka JánosEtikai vizsgálatot indít az SZDSZ Kóka János ellen, mert a párt közleménye szerint a frakcióvezető az ajánlószelvények gyűjtésével és a párt rendezvényeinek támogatásával segítette a Lehet Más a Politika (LMP)kampányát. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a szabad demokraták azt írják, hogy a hírek szerint az SZDSZ frakciójának munkatársai, "Balogh Erika és Kátai Gábor voltak az összekötők az LMP és Kóka között".

Kitérnek arra is, hogy Retkes Attila, az SZDSZ elnöke felkérte a párt jószolgálati és etikai bizottságát, hogy a választás első fordulója után indítson etikai vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a hírek igazak-e, s a párt frakcióvezetője valóban részt vett-e egy konkurens jelölő szervezet támogatásában.

Schiffer András keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hazugságnak nevezte azt a felvetést, hogy Kóka János "több egykori embere" és több volt szabad demokrata is szerepet kapott az LMP-ben.

Arra a felvetésre, hogy az LMP kampányfőnöke korábban a szabad demokrata Horn Gábor kampánystábjában is dolgozott, azt felelte, hogy Karácsony Gergely korábban máshol szerzett kampánytapasztalatokat. Egyéb, az újságírók által felvetett nevekre pedig azt mondta, hogy azokat eddig még nem is hallotta. Hámori Hanna, az LMP sajtófőnöke az MTI megkeresésére cáfolta, hogy Kóka János segítette volna az LMP kampányát. Kóka János az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az ügyre.


Korábban Schiffer az atv.hu-nak is tagadta, hogy az LMP kopogtatósegélyt kapott volna Kókáéktól, és azt is koholmánynak minősítette, hogy Kóka volt sógora pár millió forinttal megtámogatta a pártot. A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy egyes híresztelések az LMP-t nem csak a Fidesszel hozták összefüggésbe, hanem az SZDSZ-szel is, pontosabban annak kókai vonulatával.

Mint írtuk: az SZDSZ-ben volt egy vita, ami azt boncolgatta: az LMP-t tekintse-e szövetségesének a szabad demokraták pártja, vagy az MDF-et. Amíg Demszky köre (és egy időben Fodor Gábor volt pártelnök) a Fórum mellett tette le a garast, addig Kóka János frakcióvezető inkább az LMP mellett érvelt hosszan. Így valószínűleg nem véletlen, hogy a pletykák szerint Kóka köre is besegített egy csöppet a kopogtatócédula-szerzésbe.

Az atv.hu információi szerint egyébként nem egy általános mondásról, hanem egy konkrét személyről van szó: a hölgyet Kuncze Gábor majd Kóka embereként tartották számon, előbb úgynevezett budapesti, majd országos szervezőként dolgozott, volt VII. kerületi önkormányzati képviselő, Fodor trónra lépésekor odahagyta a pártközpontot, és a Kóka vezette frakcióhoz igazolt át.

 

2010-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite