2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonKöltségvetés - MSZP: jövőre is a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes

Költségvetés - MSZP: jövőre is a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes


Az MSZP szerint a jövő évi költségvetési javaslatnak is a felsőoktatás az egyik nagy vesztese, mert bár kicsivel több támogatást kap a tavalyinál, negyvenmilliárd forinttal kevesebbet, mint 2010-ben.

Hiller István001


Hiller István volt oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé további színvonalesést okoz majd és növeli a fiatalok elvándorlását. Noha az idei 123 milliárd helyett jövőre 136,7 milliárd forint támogatáshoz juthat a felsőoktatás, és további tízmilliárdot elkülönítenek egy struktúraátalakítási alapban, az ágazat így is negyvenmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint négy évvel korábban, ez 20 százalékos, reálértéken 30 százalékos veszteség a kormányváltás óta - fűzte hozzá.


A szocialista politikus azt mondta: ma már szakmai konszenzus van arról, hogy a felsőoktatásban a Széll Kálmán-tervekkel végrehajtott megszorítás átgondolatlan és eltúlzott volt.


A támogatás radikális csökkenése miatt - folytatta - működési zavarok alakultak ki az intézményekben. Példaként hozta a Nyugat-magyarországi Egyetemet, a Pécsi Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet, hozzátéve: jövőre az összes vidéki főiskola válságos helyzetbe juthat, de nehézségei lesznek minden olyan intézménynek, amelynek nincs jelentős külső bevétele, veszélybe kerülhetnek az ösztöndíj- és bérkifizetések.


Hiller István megjegyezte: a meggondolatlan felsőoktatási megszorításnak közvetlen társadalmi hatásai vannak, egyre több fiatal hagyja el az országot és tanul külföldön.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite