2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKomplex Telep-program Bátonyterenyén

Komplex Telep-program Bátonyterenyén


2015. november 26-án lezárult az „Együtt veled, nem helyetted" Komplex Telep-program, melyben Bátonyterenye Város Önkormányzata Főpályázóként, a miskolci Türr István Képző és Kutató Intézet és Bátonyterenye és Környéke Területfejlesztési Tanácspedig konzorciumi partnerként vett részt.

bterenye


A két és fél éves időtartamú projekt célja volt Bátonyterenye város szegregált lakókörnyezetében, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkóztatásának és integrációjának segítése, enyhítése. A pályázat, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmazott. (Kőműves képzés, családellátó képzés, park gondozó képzés, kosárfonó képzés, családi napközi üzemeltető).


A program célcsoportja: telepeken, telepszerű lakókörnyezetben, szegregátumokban élő, halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő, egyének és családok tartoznak, de a program a település egésze számára is nyújtott olyan szolgáltatásokat, amelyek segítettáka hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációjukat. Célunk volt, hogy a generációkon át mélyülő hátrányos helyzet megelőzése érdekében a bevont személyek olyan családok tagjai legyenek, amelyeknél a különböző programokon keresztül biztosítható az egész család felzárkózásának segítése.

 

A megvalósítás helyszínei a szegregátumok, illetve azon települések, ahol a szegregátumok találhatóak. A szegregátumokban élő lakosság helyzetének változása, a szegregált helyzet megszüntetése egyaránt igényelte sokféle eszköz és közszolgáltatás összehangolt, folyamatos biztosítását, és a helyi közösség aktív részvételét. A beavatkozás alapja volt a célterületen zajló aktív, állandó (settlement típusú) szociális munka, és a célcsoportok, valamint a helyi közösségek minél teljesebb bevonása a fejlesztési folyamatokba. A komplex, integrált megközelítés folyamatosan jelen volt az elmúlt évek törekvéseiben, de az azt szolgáló eszközök összehangolása és ütemezése nem mindig tudta ezt maradéktalanul támogatni. A program ezeket a tapasztalatokat szem előtt tartotta. A konstrukció lehetőséget teremtett komplex, több fejlesztési elemet tartalmazó projektek megvalósítására.

 

Forrás: Bátonyterenye/NÓGRÁD24

2015-12-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite