2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonKönnyíti a kormány az európai uniós projektek finanszírozását

Könnyíti a kormány az európai uniós projektek finanszírozását


A kormány a közszféra önrészére biztosít támogatást, a vállalkozásokat pedig kedvező díjszabású garanciával támogatja azért, hogy megkönnyítse az európai uniós projektek finanszírozását - az erről szóló kormányhatározat a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg.

Euróövezet

A határozat szerint a kormány megbízza a nemzeti fejlesztési minisztert azzal, hogy - a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bevonásával - június 30-ig dolgozzon ki és működtessen olyan pénzügyi terméket, amely a szállítói előleg igénybevételéhez szükséges garancia megteremtését kedvező díjszabás mellett biztosítja.

Ugyaneddig az időpontig a nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési miniszternek elő kell készítenie az államháztartásról szóló törvény módosítását, hogy az európai uniós támogatások igénybevételét segítő állami kezességvállalás mellett a vállalkozások által a pénzintézet javára nyújtandó fedezet az alapügylet tőkeösszeg 30 százalékának feleljen meg.

A kormány ezenkívül 50 milliárd forint visszatérítendő forrást biztosítana a közszférában az önerő finanszírozására az idén. Ezt a forrást a közszférában működő kedvezményezett szervezetek igényelhetik, a forrás igénybevételét kamatköltség nem terheli, valamint hogy ez az európai regionális fejlesztési alap és kohéziós alap támogatása esetén alkalmazható.

ezo_banner

hirdetés

Az érintett minisztereknek a forrás biztosításáról augusztus 15-ig kell intézkedniük.

A rendelet szerint biztosítékként a beruházás célja vagy tárgya szolgál, nem teljesülés esetén pedig az állam a kockázatvállalás arányában tulajdonjogot nyer az elkészült vagyontárgyra.

A forrás odaítéléséről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, míg a visszatérítendő forrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezeli.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite