2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
NagyvilágKönnygáz és Molotov-koktél az athéni tüntetésen

Könnygáz és Molotov-koktél az athéni tüntetésen


AthénA költségvetési hiány drasztikus lefaragása ellenére bajban a görög gazdaság, ezért Görögország hivatalosan is kéri az Európai Unió segítségét. A helyzet komolyságát mutatja, hogy az IMF-hitel lehetőségét is felvetették, amit az unió kizártnak tart. Közben az athéni tüntetéseken már a rendőrségnek is be kellett avatkoznia: könnygázzal oszlatták a kövekkel és Molotov-koktélokkal felfegyverzett tömeget.


Athén utcáin az elmúlt hetekben folyamatossá váltak a tiltakozó akciók, annak ellenére, hogy egyes közvélemény-kutatások szerint a társadalom nagy része megérti a kemény lépések szükségességét. Néhány szakszervezet azonban látványos akciókat hajtott végre, például volt már blokád alatt az athéni tőzsde, illetve a kommunista szakszervezet elfoglalta a pénzügyminisztérium épületét.


Csütörtökön 7000 demonstráló tiltakozott a parlament épületénél a megszorítások ellen. Az erőszakig fajuló tüntetésen megtámadták a törvényhozás épületét védő őröket, ablakokat törtek be, sőt szélsőbaloldali tüntetők a tömegnek szónokló egyik szakszervezeti vezetőt is megtámadták. Jiannisz Panagopulosz verekedésbe keveredett néhány tüntetővel, majd véresen, szakadt ruhában vitték el őt.
Az Associated Press tudósítása szerint a rendőrök könnygázzal oszlatták a kövekkel, Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadó 20 ezres tömeget. A tüntetések alatt nem nyitottak ki az iskolák, kórházak (a sürgősségi ellátáson kívül), hivatalok, nem járnak a tömegközlekedési járművek és a nemzetközi járatok sem.


A tömeg különböző rigmusokat skandált dob kíséretében, illetve transzparenseket hordozott körbe: "valódi munka, magasabb bér", illetve "Nincs több áldozatvállalás, háború a háború ellen". Athén belvárosában üzletemberek menekültek a könnygáz elől menedéket keresve.

2010-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite