2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKönyvbemutatók és versmondó verseny Nógrád megyében

Könyvbemutatók és versmondó verseny Nógrád megyében


Könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, versmondó és népdaléneklő versennyel ünneplik a magyar kultúra napját Nógrád megyében.

paloc_muzeum


Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban hétfőn Németh Péter Mikola költő, író, szerkesztő-rendező Hetedhét Ipolyon innen és túl - Ipolydamásd és Helemba maskurázói című előadásával köszöntik a magyar kultúra napját. Salgótarjánban kedden Handó Péter Alvó konfliktusok mezeje című könyvéhez kapcsolódva rendeznek beszélgetést a romák jelenlegi helyzetéről, a magyar-roma együttélésről a Talent Alternatív Művészeti Klubban olyan résztvevőkkel, mint Ferge Zsuzsa szociológus, Szuhay Péter néprajzkutató, Bíró András polgárjogi aktivista és Berki Judit esélyegyenlőségi szakember.


Mint Handó Péter az MTI-nek elmondta, a ma már többségében romák lakta Sóshartyánban él, ahol évekig népművelőként is dolgozott a helyi művelődési házban. Kötetében a falu több évszázados történetét áttekintve vizsgálta a magyar-cigány együttélést. Felidézte, hogy a pódiumbeszélgetés ötletét Botos Zoltán salgótarjáni festőművész vetette fel azt követően, hogy a magyar dal napját a Talent Alternatív Művészeti Klubban a híres roma festőművész, Balázs János megzenésített verseinek bemutatásával ünnepelték tavaly.


Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban író-olvasó találkozót rendeznek szerdán, a magyar kultúra napján. A vendég Szűcs Béla Albert lesz, akinek Erőt, egészséget, őrnagy elvtárs! - Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagyra emlékezve című könyvét Petrasovits Anna mutatja be. Szécsényben a művelődési központban szombaton már 23. alkalommal rendezik meg a versmondó és népdaléneklő versenyt. Ezen a napon irodalmi műsorral is tisztelegnek Kölcsey Ferenc és a Himnusz előtt.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite