2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonKopits: Matolcsy elvesztette hitelességét

Kopits: Matolcsy elvesztette hitelességét


Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle - nyilatkozta Kopits Görgy, a Költségvetési Tanács első elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjújában.

Matolcsy György001


Kopits György véleménye szerint gazdasági miniszter hitelvesztésével függ össze, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti az IMF-tárgyalásokat. A Költségvetési Tanács első elnöke, aki öt évig volt tagja a jegybank monetáris tanácsának, Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: "a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".


A szakember, aki jelenleg a washingtoni Woodrow Wilson intézet vezető munkatársa, azt tanácsolja a kormánynak, hogy az IMF-fel folyó tárgyalás során mutassa be: megváltozott a gazdaságfilozófiája, gazdaságpolitikai paradigmaváltást hajt végre. Be kell ismernie, hogy az eddig követett gazdaságpolitika kudarcot vallott - fűzte hozzá.


Kopits György megfogalmazása szerint a kivételesnek mondott magyar modell hazárdjátékkal ér fel, ezért "el kell fogadnunk az EU intelmeit, s eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek". De megjegyezte azt is, hogy a kormány számára nem az IMF fogja biztosítani a hitelességet, azt csak maga tudja elérni jó kormányzás révén.


A hetilap államcsőddel kapcsolatos kérdésére Kopits György úgy fogalmazott: "szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek". Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy ha Görögország összeomlik, akkor nehéz lesz Magyarországnak elkerülnie a válságot, mert igen sérülékeny.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite